26578

Verantwoordelijkheid nemen voor kwetsbaarheid patiënt

Het overkomt apothekers dagelijks: door wisselingen in preferentie en problemen met levering worden patiënten onaangenaam verrast met steeds andere merken. Als apotheker geeft dit je een slecht gevoel; je wilt de patiënt tevredenstellen maar door de preferentie is dit niet mogelijk. Ziedaar het ethisch dilemma uit PW 44 (november 2016).

Bevindt zich in Achtergrond - 20 januari 2017 | door Monique ten Brinke en Siert Wieringa

Praten, niet kruintje kijken

Het dertigjarig bestaan van Apotheek de Roosten in Eindhoven was voor Linda Dekkers aanleiding een boekje te schrijven over haar carrière in de apotheek, die in 1979 begon en onlangs eindigde.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 januari 2017 | door Frans van den Houdt

Alexanderpraat

De afgelopen decennia heeft het medicijngebruik in ons land een enorme vlucht genomen. Dit jaar zullen in Nederland 250 miljoen receptgeneesmiddelen worden voorgeschreven en afgeleverd. In bijna alle gevallen gaat dat goed. We vinden dat vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Dankzij de checks and balances en de hoogwaardige zorg van arts en apotheker is het aantal medicijnincidenten relatief beperkt. Dit neemt uiteraard niet weg, dat ieder incident er één te veel is. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van artsen en apothekers gebruiken wij in Nederland relatief veel merkloze geneesmiddelen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 januari 2017 | door Léon Tinke

Adviezen voor penicillines en aminoglycosiden gereed

Het aantal doseringsadviezen voor nierdialyse in de G-Standaard groeit gestaag. Inmiddels zijn er enkele tientallen beschikbaar. Eind 2017 zijn naar verwachting voor 235 middelen dialyse-adviezen gereed.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 januari 2017 | door Marc de Leeuw

Apotheker in ziekenhuis kan veel breder ingezet

Apothekers in ziekenhuizen kunnen op meer plekken hun farmaceutische waarde laten zien. Dat staat in een zorgpaddocument van (ziekenhuis)-apothekersorganisatie NVZA. Het document is besproken met patiënten-organisaties, die positief zijn over de rol van apothekers. “Ze vinden dat ze meer moeten tonen wat ze kunnen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 13 januari 2017 | door Frits Baltesen

Herbeoordeling onderzoek Micro Therapeutic Research Labs

Het European Medicines Agency (EMA) is een herbeoordeling gestart van geneesmiddelen waarvoor studies zijn uitgevoerd door het Indiase bedrijf Micro Therapeutic Research Labs.

Bevindt zich in Nieuws - 20 januari 2017

PW-website 21 januari niet bereikbaar

Op zaterdag 21 januari is de website van het Pharmaceutisch Weekblad tussen 07.00 uur en 18.00 uur niet bereikbaar vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Bevindt zich in Nieuws - 20 januari 2017

Bijna 17.000 zorgmedewerkers positief getest op COVID-19

Bij in totaal 16.973 zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis is tot nu toe COVID-19 vastgesteld. Het is niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen, meldt het RIVM.

Bevindt zich in Nieuws - 11 juni 2020

Oproep duizend artsen: hervorm de zorg

Deze coronacrisis laat pijnlijk zien waarmee de zorg al jaren worstelt: vaak is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en wie de regie voert. Dat schrijft een groep van duizend artsen in een manifest. Ze roepen volksvertegenwoordigers op de gezondheidszorg nu te hervormen.

Bevindt zich in Nieuws - 11 juni 2020

Diabetesmedicijn doorloopt als eerste versnelde procedure

Diabetesmedicijn Rybelsus - semaglutide in de vorm van tabletten - is het eerste geneesmiddel dat de procedures bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland (ZIN) tegelijkertijd heeft doorlopen en daardoor veel sneller beschikbaar is voor patiënten. De komende tijd worden nog twee middelen op deze wijze beoordeeld.

Bevindt zich in Nieuws - 12 juni 2020
579580581583584585