26342

SWAB raadt gebruik (hydroxy)chloroquine af bij COVID-19

Het off-label voorschrijven van chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19-patiënten wordt afgeraden, omdat onderzoeken consistent geen of potentieel weinig klinisch effect laten zien, terwijl relevante QT-afwijkingen wel frequent kunnen optreden. Dit staat in de nieuwste versie van het COVID-19-behandeladvies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).

Bevindt zich in Nieuws - 6 mei 2020

Advies IGJ: testen op corona alleen via arts

Iedereen die in aanmerking wil komen voor een test op het coronavirus moet contact opnemen met een arts, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, huisarts of een arts bij de GGD. Dat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt in te zullen grijpen bij de verkoop van corona-sneltesten.

Bevindt zich in Nieuws - 7 mei 2020

Miljoen testen op corona-antistoffen in bloed aangekocht

Voor het streekproefsgewijs testen om te kunnen zien of iemand besmet is geweest met het coronavirus zijn 1 miljoen serologische testkits aangekocht. Deze testen geven aan hoe het virus zich in Nederland verspreidt, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bevindt zich in Nieuws - 7 mei 2020

Helft patiënten ervaart bijwerking van biological

Ruim 50% van de patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen ervaart tenminste één bijwerking bij een biological. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bevindt zich in Nieuws - 7 mei 2020

Verwijzingen voor spoedzorg longziekten nemen af

Huisartsen verwijzen sinds vorige week minder patiënten met longaandoeningen, zoals COVID-19, door naar het ziekenhuis. Het aantal spoedverwijzingen voor longziekten ligt weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Bevindt zich in Nieuws - 8 mei 2020

PW20

Bevindt zich in Archief - 15 mei 2020

Scheikunde

Epidemieën teisteren Europa, heet het hoofdstuk. Het gaat over de pest, over cholera, syfilis, de pokken, kinkhoest, difterie, tyfus, longontsteking, tuberculose. “Rond 1870 was de gemiddelde leeftijd in Europa en de Verenigde Staten slechts 36 jaar”, schrijft Piet Pijper in zijn indrukwekkende, ruim 550 pagina’s tellende populair wetenschappelijke boek ‘Schatgravers en Scheppers, verhalen over de ontdekkers en makers van geneesmiddelen’.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 15 mei 2020 | door Frans van den Houdt

COVID-19

Met grote bewondering zie ook ik de enorme inspanningen in de zorg voor grote aantallen patiënten met COVID-19. Het voelt raar om zelf verplicht thuis te werken en niet direct een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen het virus. Ik werd dan ook bevangen door het gevoel: bijwerkingen zijn nu toch maar bijzaak? Er zijn veel belangrijkere problemen?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 15 mei 2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019

De Opwijrda-prijs 2019 is toegekend aan Valeria Agamennone en Remco Kort voor hun artikel over probiotica. De PRISMA-publicatieprijs gaat dit jaar naar Sanne Verdoorn voor haar artikel over medicatiebeoordelingen. De prijzen zijn vanwege de coronacrisis op een alternatieve manier uitgereikt.

Bevindt zich in Nieuws - 14 mei 2020

Herexamen 2020 PW20

Welke dosis is onjuist bij de behandeling van een urineweginfectie?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 13 mei 2020 | door Marika de Hoop-Sommen, GIC en Kinderformularium
482483484486487488