26312

Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar

Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.

Bevindt zich in Nieuws - 29 november 2021

Prestatie GDV

Al enige tijd wordt gesproken over de wenselijkheid van een abonnementssysteem op Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV, oftewel Baxter)-medicatie vanuit de openbare apotheek. De insteek van de KNMP is dat daarover valt te praten, maar als onderdeel van een herziening van de gehele bekostiging van de apotheek.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 3 december 2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Paul Blokhuis (VWS): ijzeren voorraad tweeënhalve maand

Fabrikanten en groothandels moeten vanaf 1 juli 2022 een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aanhouden, heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten. Eerder was sprake van een termijn van vijf maanden.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 3 december 2021 | door KNMP

Herregistratieplicht BIG-zorgverleners nog steeds uitgesteld

BIG-zorgverleners hoeven zich, in verband met de coronacrisis, nog steeds niet te laten herregistreren. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft nog geen besluit genomen over het moment waarop de herregistratieplicht weer ingaat.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 3 december 2021 | door KNMP

Neprofarm

Fraudeonderzoek of niet: DSW moet declaraties van huidkliniek voldoen

Zorgverzekeraar DSW is bezig met een fraudeonderzoek bij Skin Solution. DSW verwacht een groot bedrag van deze zorgaanbieder te moeten terugvorderen en weigert daarom de openstaande declaraties te voldoen. Dat gaat te ver, vindt Skin Solution, omdat het bedrijf door de betaalstop in de problemen komt. Skin Solution eiste daarom in kort geding dat DSW de facturen moet betalen. De rechter heeft deze vordering toegewezen.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 december 2021 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Kennis over beloop en belasting bijwerking nuttig voor patiënt en zorgverlener

Patiënten worden steeds vaker betrokken bij beslissingen rondom hun medicatie, maar de informatie die zij krijgen en zouden willen ontvangen sluit niet altijd op elkaar aan. Zo willen patiënten niet alleen de frequentie van bijwerkingen weten, maar vooral ook het beloop ervan. Ook is weinig bekend over hoe belastend patiënten bijwerkingen ervaren.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 december 2021 | door Merel de Boer, Helen Gosselt, Jurriaan Jansen, Phyllis Spuls, Harald Vonkeman, Sander Tas, Martijn van Doorn, Mike Nurmohamed en Naomi Jessurun

Nieuw bij ernstig astma: monoklonale antilichamen

Nieuwe monoklonale antilichamen zijn de afgelopen jaren op de markt gekomen die voor bepaalde patiënten met ernstig astma een aanvulling kunnen zijn op de bestaande behandeling. Het eerste middel was omalizumab, daarna verschenen mepolizumab, reslizumab, benralizumab en dupilumab. Het advies is de behandeling met deze middelen vier tot zes maanden na het starten te evalueren.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 december 2021 | door Marcel Stroo en Linda Kok

‘Ook bij achteruitgang leverfunctie moeten alle alarmbellen gaan rinkelen’

Apothekers weten doorgaans weinig over de lever. Ze hebben altijd geleerd alert te zijn op de nierfunctie, maar hebben weinig aandacht voor de effecten van een leverziekte op de farmacokinetiek en -dynamiek van geneesmiddelen. Dat moet anders, vindt Midas Mulder, de eerste en vooralsnog enige levertransplantatie-apotheker in de EU.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 december 2021 | door Frans van den Houdt

Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht

Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.

Bevindt zich in Nieuws - 30 november 2021
169170171173174175