26281

Hoestpoli maakt klachten acceptabel en leefbaar

Door de inzet van geneesmiddelen en niet-medicamenteuze interventies worden chronische hoestklachten voor 70-80% van de patiënten van de Delftse hoestpoli acceptabel en leefbaar. Wel is er volgens longarts José de Kluijver winst te behalen op het gebied van voorlichting over centraal hoestdempende middelen: “Die mag meer genuanceerd.”

Bevindt zich in Achtergrond - 16 februari 2024 | door Linda de Jonge

Aanpassing preferentiebeleid moet tekorten helpen voorkomen

Zorgverzekeraars passen het preferentiebeleid op punten aan om risico’s op leveringsproblemen met geneesmiddelen te verkleinen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de brancheorganisaties van leveranciers Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN) en Generieke Leveranciers Nederland (GLN) hebben hierover afspraken gemaakt.

Bevindt zich in Nieuws - 12 februari 2024

Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva

Bij gelijktijdig gebruik van het COVID-19-middel nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) en bepaalde immunosuppressiva kunnen ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen optreden. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt hiervoor opnieuw aandacht.

Bevindt zich in Nieuws - 12 februari 2024

GPTW_logo.png

Bevindt zich in Vacatures -

Herexamen 2024 PW7

Betamethason op de huid wordt zowel in klasse 3 als 4 ingedeeld. Waardoor komt dit?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 14 februari 2024 | door apothekers van Service Apotheek Groep Maas & Waal

copy26_of_Pagina_7_grafiek_SFK.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Aantal apotheken zakt terug naar niveau 2008

Nederland telde per 1 januari 2024 1953 openbare apotheken. Sinds 2008 was dit aantal niet meer zo laag. Vorig jaar kwamen er zeven nieuwe apotheken bij, terwijl er 29 sloten. De vraag naar farmaceutische zorg, gemeten in DDD, steeg in al die jaren met 15%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 februari 2024 | door SFK

RIVM: veel pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de laatste weken snel toe. Wekelijks worden bij zo’n 110 kinderen, onder wie 20 baby’s, kinkhoest vastgesteld. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt, meldt het RIVM.

Bevindt zich in Nieuws - 14 februari 2024

Nieuwe onderzoeken naar kosteneffectiviteit leefstijlinterventies

Dertien nieuwe projecten gaan leefstijl in de zorg onderzoeken om voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies te zorgen. Elf projecten zijn gericht op de (kosten)effectiviteit van deze interventies en twee op de werkingsmechanismen van leefstijl. Dat meldt ZonMw.

Bevindt zich in Nieuws - 14 februari 2024

Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa

Patiënten met otitis externa moeten bij voorkeur een behandeling met antiseptische oordruppels krijgen. Dat staat in de herziene richtlijn Otitis Externa van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO).

Bevindt zich in Nieuws - 15 februari 2024
122312241225122712281229