26282

Real world

In Nederland hebben we evidence based medicine hoog in het vaandel staan. Met de strikte eisen waaraan placebogecontroleerde, gerandomiseerde klinische studies moeten voldoen, kunnen deze studies de hoogste mate van wetenschappelijke bewijsvoering leveren voor de toepassing van innovatieve geneesmiddelen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 februari 2024 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Herexamen 2024 PW6

Welke supplementen raadt u in de volgende situatie af?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 7 februari 2024 | door Scott Wishaw, apotheker Geneesmiddelen Informatie Centrum/KNMP

Weefsellijm met fibrinogeen en trombine breder inzetbaar na CHMP-advies

Het indicatiegebied van fibrinogeen/trombine (VeraSeal) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 februari 2024 | door PW

copy25_of_Pagina_7_grafiek_SFK.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

20% meer vrouwen met ADHD-medicatie

Per 1000 inwoners nam het aantal volwassen vrouwen met ADHD-medicatie toe met 20%, waardoor de verhouding man/vrouw bij volwassenen in 2023 bijna gelijk is. Bij meisjes steeg het aantal harder dan bij jongens, echter zijn er nog altijd meer jongens met ADHD-medicatie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 februari 2024 | door SFK

Zelf de regie bij levenseinde

Wilsbekwame mensen die klaar zijn met het leven moeten de mogelijkheid hebben op menswaardige wijze een eind aan hun leven te maken, vindt Guusta Huizer-Boehmer. “Nu is het een arts die bepaalt of jij dood mag.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 februari 2024 | door Annemiek Veelenturf

Mycofenolaatmofetil effectiever dan azathioprine bij auto-immuunhepatitis

Mycofenolaatmofetil (MMF) blijkt effectiever dan azathioprine bij de leverziekte auto-immuunhepatitis. Ook treden bij een behandeling met MMF minder bijwerkingen op. Dit is aangetoond door onderzoekers van het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bevindt zich in Nieuws - 6 februari 2024

AI helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt

Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en klinische informatie is het mogelijk binnen een week te voorspellen of een antidepressivum zal werken bij patiënten met ernstige depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboudumc.

Bevindt zich in Nieuws - 7 februari 2024

EPO halveert aantal bloedtransfusies bij baby met rhesus

Injecties met darbepoëtine alfa (EPO) kunnen gemiddeld de helft van het aantal bloedtransfusies voorkomen bij baby’s met rhesusziekte. Die prik kan een huisarts of verpleegkundige geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Bevindt zich in Nieuws - 7 februari 2024

Nieuw: 54ste editie van het Informatorium Medicamentorum

De nieuwe editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is beschikbaar. De geelgekleurde uitgave bevat 77 extra pagina’s aan informatie ten opzichte van de vorige editie. Zo zijn er veertig nieuwe geneesmiddelteksten toegevoegd en is veel informatie geactualiseerd. Een opvallende vernieuwing is de uitbreiding van de doseringsinformatie.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 februari 2024 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP
121912201221122312241225