26528

Vaccin verkleint kans dat gordelroos opnieuw toeslaat

Apothekers zitten met veel vragen over vaccinatie tegen gordelroos bij ouderen. Wie komen voor vaccinatie in aanmerking en hoe effectief is het? Wordt vaccinatie vergoed, en wat is het verschil tussen de zostervaccins Shingrix en Zostavax? De belangrijkste vragen beantwoord.

Bevindt zich in Achtergrond - 20 juni 2025 | door Karin Hagendoorn-Becker en Delia Titre

Minister laat prijsplafond los voor goedkope medicijnen

In de strijd tegen geneesmiddeltekorten vervalt de maximumprijs van 39 medicijnen per 1 oktober voor een periode van twee jaar. Leveranciers kunnen door het prijsplafond met hun geneesmiddelen onvoldoende winst maken in Nederland. Dat schrijft demissionair VWS-minister van Eddy van Heijum in een brief aan de Tweede Kamer.

Bevindt zich in Nieuws - 16 juni 2025

‘De apotheek heeft een belangrijke sociale functie in de wijk’

Service Apotheek Nieuw Sloten is een van de vijf apotheken die meedoet aan een Amsterdamse pilot gericht op het verbeteren van het welzijn van de wijkbewoners. Patiënten met sociale problemen krijgen extra begeleiding om ze uit hun isolement te halen. “Zorgen voor de kwaliteit van leven van een patiënt is onderdeel van het zorgverlener zijn.”

Bevindt zich in Achtergrond - 20 juni 2025 | door Frans van den Houdt

Zorginstituut schrapt dure PARP-remmers uit het basispakket

Een behandeling met PARP-remmers, medicijnen die kunnen voorkomen dat beschadigde tumorcellen zichzelf repareren, leidt niet voor alle patiënten tot een langere overleving. Dat blijkt uit een herbeoordeling van het Zorginstituut Nederland, dat deze groep kankermedicijnen schrapt uit het basispakket.

Bevindt zich in Nieuws - 18 juni 2025

Voldoening

Je zit bij een oudere patiënt thuis om de medicatie te bespreken, maar ziet tegelijkertijd dat er wanorde heerst: het is er vies en er is geen eten in huis. Voor farmaceutisch consulent Bertine van Voorst is het op zo’n moment klip en klaar dat ze die huiselijke omstandigheden niet negeert maar aankaart bij een welzijnsbureau in de wijk.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 juni 2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Datasolidariteit

Het komt in vrijwel alle evaluaties van de pandemie terug, en ook Bijwerkingencentrum Lareb liep er tegenaan: de toegang tot zorgdata voor onderzoek. En al helemaal de hindernissen die je tegenkomt als je ook nog eens zorgdata wilt koppelen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 juni 2025 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Herexamen 2025 PW25

Waarvoor is een antihistaminicum waarschijnlijk voorgeschreven bij post-COVID?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 juni 2025 | door dr. Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Toename van gebruikers finasteride tegen kaalheid

Finasteride 1 mg is het meest toegepaste geneesmiddel om haaruitval bij mannen tegen te gaan. In 2024 telden openbare apotheken 12.500 gebruikers van dit middel, een stijging van bijna 17% ten opzichte van 2023. De meeste gebruikers zijn 25 tot 30 jaar. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 juni 2025 | door SFK

SFK PW 25

Bevindt zich in Afbeeldingen -

SGLT-2-remmers bij meer mensen met verminderde nierfunctie inzetbaar

SGLT-2-remmers kunnen bij meer mensen met een verminderde nierfunctie worden ingezet. Ook patiënten met een creatinineklaring van 15 tot 30 ml/min kunnen deze middelen waarschijnlijk veilig gebruiken, ongeacht de indicatie. Dit concludeert de KNMP-Werkgroep Verminderde nierfunctie en dialyse na een beoordeling van nieuwe literatuur en de herziene NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2. De Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) voor SGLT-2-remmers is daarom vanaf juni aangepast.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 20 juni 2025 | door PW
991992993995996997