Oncologische patiënten gebruiken vaak veel verschillende geneesmiddelen, waardoor bij bijna 60% van hen een geneesmiddelinteractie voorkomt. Voor naar schatting 4% van de kankerpatiënten zijn geneesmiddelinteracties de doodsoorzaak. Het is daarom belangrijk dat betrokken zorgverleners voldoende kennis hebben van mogelijke risico’s.
Negen op de tien verpleegkundigen en verzorgenden werken bij een zorginstelling die te maken heeft met personeelstekorten. Dat blijkt uit peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder ruim 2500 leden.
Geïntegreerde zorg voor kwetsbare ouderen voorkomt niet dat zij achteruitgaan in hun dagelijks zelfstandig functioneren. Ook leidt het niet tot ontlasting van mantelzorgers of een besparing van kosten, blijkt uit onderzoek van promovendus Franca Ruikes van het Radboudumc.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 29 oktober de handelsvergunning voor Bacicoline-B (bacitracine/colistine/hydrocortison) geschorst.
100.000 ie elke 13 weken is toch ook geen standaard dosering? We weten toch al lang dat we maandelijks of dagelijks moeten doseren en niet [...]
Dé patiënt bestaat niet, maar één eigenschap hebben alle mensen gemeen: het streven naar een goed en betekenis vol leven. Dat stelt de Patiëntenfederatie Nederland in haar visie op de zorg in 2030.
Van auteur Linda de Graaf: "Met 'standaard dosering' wordt in dit artikel een gelijke dosering voor elke patiënt bedoeld (gestandaardiseerde) dosering. In dit artikel betrof [...]
Patiënten die een ACE-remmer als bloeddrukverlager gebruiken, lopen 14% meer kans op het krijgen van longkanker dan gebruikers van angiotensinereceptorblokkers. Dat concluderen Canadese onderzoekers in een recent verschenen publicatie in het tijdschrift BMJ.
Menzis mag van het geneesmiddel cholecalciferol (vitamine-D) niet uitsluitend 25.000IE of 30.000IE vergoeden en alle overige doseringen niet. Deze uitspraak van de rechter kan een rol gaan spelen bij de beoordeling van alle voorstellen voor het preferentiebeleid.