26574

Vergoeding voor vervangend geneesmiddel

Als apothekers bij een tekort een vervangend geneesmiddel leveren dat niet is geregistreerd in Nederland kan dat voortaan vergoed worden uit de basisverzekering. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Bruno Bruins van medische zorg besloten.

Bevindt zich in Nieuws - 9 februari 2018

Miljoenen voor nieuwe standaard farmaceutisch onderzoek

Het herdefiniëren van bestaande geneesmiddelen op basis van hun moleculaire werking kan volgens een Europese onderzoeksgroep veel gezondheidswinst opleveren. Voor hun onderzoek, onder leiding van het Maastricht UMC en de Universiteit Maastricht, hebben de onderzoekers € 5,6 miljoen subsidie ontvangen.

Bevindt zich in Nieuws - 12 februari 2018

Hyperthermische chemospoeling geeft patiënt langere overleving

De silent killer eierstokkanker wordt vaak pas laat ontdekt door vage klachten en recidiveert in veel gevallen. Een operatie gevolgd door chemo-therapie is de behandeling van eerste keus. Medisch oncoloog dr. Nelleke Ottevanger: “Veel patiënten beginnen als platinasensitief, maar hoe vaker de kanker terugkeert, hoe meer platinaresistent iemand wordt.”

Bevindt zich in Achtergrond - 16 februari 2018 | door Maarke Roelofs

ImmunotherapiePW72018.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Beperkingen voor valproïnezuur, ulipristal, retinoïden en flupirtine

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) bepleit maatregelen om het gebruik van valproïnezuur, ulipristal, retinoïden en flupirtine te beperken.

Bevindt zich in Nieuws - 13 februari 2018

Kankertherapie stuk goedkoper met de komst van biosimilars

Van drie veel gebruikte oncolytica – rituximab, trastuzumab en bevacizumab – zijn of komen binnenkort de eerste biosimilars beschikbaar. Hiermee kan een enorme besparing worden gerealiseerd. “Uitleg aan oncologen over het ontwikkelmodel van biosimilars is daarvoor van belang”, stelt internist Anton Franken. “Zo is niet voor elke indicatie klinisch onderzoek nodig.”

Bevindt zich in Achtergrond - 16 februari 2018 | door Cindy Reinders

Farmacogenetica mogelijk zinvol bij gebruik sunitinib

Uit een groot multicentrumonderzoek blijkt dat kleine variaties in het DNA voorspellend kunnen zijn voor de behandeluitkomst van sunitinib, het eerstekeuzemiddel bij patiënten met gemetastaseerd niercelcarcinoom. Momenteel krijgen sommige patiënten ernstige bijwerkingen, terwijl bij anderen helemaal geen effect van de behandeling wordt gezien.

Bevindt zich in Achtergrond - 16 februari 2018 | door Meta Diekstra, Henk-Jan Guchelaar, Hans Gelderblom en Jesse Swen

Tumorinfiltrerende lymfocyten succesvol tegen melanoom

Melanoom is een tumortype met een hoge infiltratie van tumorreactieve T-cellen die gebruikt kunnen worden als behandeling. Neo-antigenen blijken een belangrijke target voor deze tumorinfiltrerende lymfocyten (TIL). Momenteel loopt een multicentrische fase III-studie naar de progressievrije overleving na TIL-therapie.

Bevindt zich in Achtergrond - 16 februari 2018 | door Joost H. van den Berg, Bastiaan Nuijen, Jos. H. Beijnen en John B.A.G. Haanen

Review verpleeghuis effectief

Multidisciplinary Multistep Medication Review (3MR) kan helpen overbodig geneesmiddelengebruik bij kwetsbare verpleeghuisbewoners terug te dringen.

Bevindt zich in Nieuws - 14 februari 2018

ZIN adviseert prijsonderhandelingen atezolizumab

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt atezolizumab (Tecentriq) te duur voor het basispakket. Voor concurrerende inzet van deze therapie bij gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker adviseert het ZIN prijsonderhandelingen.

Bevindt zich in Nieuws - 14 februari 2018
735736737739740741