26359

copy17_of_Pagina_7_grafiek_SFK.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Gebruik antibiotica neemt toe met leeftijd

Nederlandse apotheken verstrekten in 2022 aan 3,4 miljoen mensen een antibioticum; een toename van 16% ten opzichte van 2021. Ondanks de stijging is dit aantal nog altijd lager dan voor corona. Het gebruik van antibiotica verschilt per leeftijdscategorie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 19 mei 2023 | door SFK

Nieuw doseeradvies voor sirolimus bij kinderen

Voor de orale toediening van sirolimus heeft het Kinderformularium een nieuw doseeradvies ontwikkeld. Dit is toe te passen bij de behandeling van kinderen met de zeldzame vaattumor Kaposiform hemangioendothelioom (KHE) en vasculaire malformaties. Dit laatste zijn aangeboren afwijkingen van de bloedvaten of lymfevaten.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 19 mei 2023 | door PW

Wijk in actie tegen diabetes

Door zich in te zetten voor 2diabeat hoopt apotheker Nelly Pol-Tromp de opmars van diabetes type 2 in de Flevowijk in Kampen een halt toe te roepen. Ze doet dat samen met andere zorgverleners, maar ook met de lokale groenteboer en beheerder openbaar groen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 19 mei 2023 | door Annemiek Veelenturf

Grote verschillen in voorschrijven opioïden ziekenhuizen

Pijn na operatieve ingrepen is de meest voorkomende reden om opioïden voor te schrijven door medisch specialisten. Afhankelijk van het ziekenhuis krijgt bij een heupfractuur tussen 20 en 72% van de patiënten een recept voor opioïden voor gebruik buiten het ziekenhuis. Dat blijkt uit een data-analyse van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in vijftien ziekenhuizen.

Bevindt zich in Nieuws - 15 mei 2023

PW20en21

Bevindt zich in Archief - 19 mei 2023

Vermoeidheid, hoofdpijn en malaise meest gemeld na COVID-19-vaccinatie

Vermoeidheid, hoofdpijn en malaise zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb de meest gemelde klachten na COVID-19-vaccinatie. Na de boosterprik werden opvallend meer meldingen van lymfadenopathie gedaan. De twintig meest gemelde bijwerkingen na de verschillende vaccinatiemomenten en vaccinatieschema’s waren vergelijkbaar.

Bevindt zich in Achtergrond - 19 mei 2023 | door Else Schmitz, Veerle Smaardijk, Florence van Hunsel en Agnes Kant

Na transplantatie vaker infecties waarvoor vaccin bestaat

Na een orgaantransplantatie komen infecties die te voorkomen zijn door vaccinatie vaker voor dan in de algemene bevolking. Deze infecties gaan gepaard met een significante morbiditeit en mortaliteit.

Bevindt zich in Achtergrond - 20 maart 2023 | door Linda de Graaf

‘Uitbreiding rol apotheker bij infecties aan urineweg’

De zorg voor vrouwen met herhaalde blaasontsteking is voor verbetering vatbaar, zowel de behandeling als preventie en antibioticumprofylaxe, wijst onderzoek uit. De apotheker kan hiermee de huisartsenpraktijk ontlasten. Hiervoor zijn goede afspraken in het farmacotherapeutisch overleg (FTO) nodig. Voor verificatie van symptomen van blaasontsteking moeten apothekers zich bekwamen in klinisch redeneren voor urineweginfecties.

Bevindt zich in Achtergrond - 19 mei 2023 | door Rian Lelie-van der Zande

Baby met orale suspensie antibioticum eerder thuis

Neonaten die in het ziekenhuis een antibioticumkuur per infuus krijgen, kunnen deze thuis afmaken met een orale suspensie. Dat is even veilig en effectief, blijkt uit een studie onder pasgeborenen in zeventien ziekenhuizen. “Ook hadden deze neonaten niet meer of ernstigere bijwerkingen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 19 mei 2023 | door Linda de Jonge
495496497499500501