Bedrijven en onderzoeksgroepen moeten zich zoveel mogelijk aansluiten bij grootschalig onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Die oproep doet het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA.
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) stelt dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is dat gebruik van NSAID’s het ziektebeeld COVID-19 zou verergeren. Het EMA houdt het wel scherp in de gaten. Eerder circuleerden er berichten in de media dat coronapatiënten beter geen ibuprofen konden slikken.
Onlangs presenteerden we een overzicht van meldingen over bijwerkingen van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.
Welk patiëntgebonden kenmerk wordt genoemd als risicofactor in de G-Standaard?
Omdat het bevoorraden van apotheken en supermarkten moet doorgaan in deze coronacrisis mogen chauffeurs langer en meer rijden. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
De veiligheidscommissie van het EMA, de PRAC, adviseert om patiënten die met parenteraal fluorouracil worden behandeld voor start van de behandeling te laten testen op gebrek aan het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD).
De PRAC is een herbeoordeling van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten (Esmya) gestart bij de behandeling van vleesbomen. De commissie raadt vrouwen aan te stoppen met het gebruik van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten zolang de herbeoordeling loopt en om geen nieuwe behandelingen te starten.