26327

Positief advies over vergoeding van midazolam

Oromucosale toediening van midazolam (Midazolam Xiromed), voor de behandeling van epilepsie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bevindt zich in Nieuws - 31 augustus 2023

Perspectief voor kostenreductie: boosten van antikankermiddelen

Osimertinib is een belangrijk anti-longkankermiddel. In de OSIBOOST-studie is aangetoond dat gelijktijdig gebruik van cobicistat als farmacokinetische booster resulteert in een verhoging van de osimertinib-blootstelling. Dit concept biedt handvaten om een strategie te ontwikkelen die de kosten van het dure osimertinib aanzienlijk kan reduceren.

Bevindt zich in Achtergrond - 1 september 2023 | door Ard van Veelen, Lizza Hendriks, Robin van Geel en Sander Croes

Longzorg optimaler met astma/COPD-teststraat

Om de longzorg te optimaliseren, organiseerde apotheker Margaret Arkes de astma/COPD-teststraat. Na een controle van de inhalatietechniek, een spirometrie en het beantwoorden van een vragenlijst, bepaalden zorgverleners of de patiënt de juiste medicatie kreeg. “Bij 74% van de deelnemers zijn medicamenteuze wijzigingen doorgevoerd.”

Bevindt zich in Achtergrond - 1 september 2023 | door Linda de Jonge

Zelfzorgstandaard helpt rookverslaafde op weg naar stoppen

Patiënten die willen stoppen met roken kunnen bij de apotheek terecht met hun vragen. De apotheker en apothekersassistent kunnen de patiënt begeleiden aan de hand van de Standaard voor Zelfzorg Stoppen met Roken. Zij kijken ook naar de medicatielijst, omdat sommige geneesmiddelen na stoppen met roken sterker kunnen werken.

Bevindt zich in Achtergrond - 1 september 2023 | door Caroline Huiskamp en Nuhoda Aldarij

Uniforme werkafspraken nodig voor switchen longinhalatiemedicatie

Inhalatiemedicatie correct gebruiken kan lastig zijn en die frequent wisselen maakt het er niet makkelijker op, merkt Piet Ooms. Hij hoopt op eenduidige werkafspraken tussen apothekers, patiënten, behandelaars en zorgverzekeraars over het switchen. “Het is het makkelijkst als je dezelfde inhalatietechniek kan toepassen voor verschillende inhalatiemedicatie.”

Bevindt zich in Achtergrond - 1 september 2023 | door Delia Titre

‘We zijn steeds beter in staat groepjes te identificeren binnen de COPD-populatie’

Voor mensen met COPD zijn steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar. Zo doen ook hier de veelbelovende biologicals hun intrede. Dat stemt Frits Franssen, een van de weinige COPD-longartsen in Nederland, positief. Minder blij wordt hij van de investeringen van de tabaksindustrie in inhalatoren. “Dat vinden wij als longartsen verwerpelijk.”

Bevindt zich in Achtergrond - 1 september 2023 | door Frans van den Houdt

Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.

Bevindt zich in Nieuws - 1 september 2023

Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg

Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel

Bevindt zich in Nieuws - 1 september 2023

PRAC: risico's ongeboren kind bij topiramaatgebruik

Topiramaat geeft mogelijk een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen bij een ongeboren kind. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert een zwangerschapspreventieprogramma te starten voor dit middel.

Bevindt zich in Nieuws - 1 september 2023

Pfizer topbanner 4 sep

415416417419420421