26311

Bruins gaat dure geneesmiddelen kritischer bekijken

Nieuwe geneesmiddelen die meer dan € 50.000 per behandeling per jaar of in totaal meer dan € 40 miljoen per jaar kosten komen vanaf nu standaard in aanmerking voor ‘de sluis’. Hierdoor krijgt minister Bruno Bruins van Medische Zorg de mogelijkheid eerst met de fabrikant te onderhandelen over de prijs voordat het dure geneesmiddel wordt vergoed uit het basispakket.

Bevindt zich in Nieuws - 16 mei 2018

Kinderlijden

Lijden is er in vele gradaties. Een kind zien lijden is een van de ergste vormen. En als het om je eigen kind gaat is het nog zwaarder. Toen ik in Afrika woonde en mijn zoontje op tweeënhalf jarige leeftijd malaria kreeg, geen van de pillen die de kinderarts voorschreef bleken te helpen en het jongetje alsmaar zieker en zwakker werd, was dat een ware beproeving. Gelukkig was er uiteindelijk een laatste redmiddel: kinine. Een paar dagen aan het infuus deed wonderen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 mei 2018 | door Frans van den Houdt

Interview1PW202018.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Interview2PW202018.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Maatwerk van groot belang bij kinderpalliatieve zorg

Ongeveer vijfduizend kinderen in Nederland krijgen jaarlijks palliatieve zorg. Velen van hen behoeven in de laatste levensfase parenteraal morfine en/of midazolam. Een juiste toediening vergt maatwerk; aanpassing van standaard-oplossingen van de medicatie is regelmatig nodig. Het Emma Thuis team van het AMC werkt hiervoor graag samen met apothekers in de eerste lijn.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 mei 2018 | door M.A.R. de Groot, M.V. Jordans, J.M. Legters, A.Y.N. Schouten-van Meeteren

Apothekers en kinderartsen zijn ogen en oren Kinderformularium

De ontwikkeling van het Kinderformularium gaat voort. Aanpassingen in het document, dat inmiddels te boek staat als de gouden standaard voor farmacotherapie bij kinderen, blijven nodig. Daarbij is het streven kennis uit de literatuur en praktijkervaringen te combineren met farmacokinetiekstudies. Hoogleraar en kinderintensivist Saskia de Wildt: “Geluiden uit het veld zijn belangrijk voor ons.”

Bevindt zich in Achtergrond - 18 mei 2018 | door Maarke Roelofs

Farmacometrie maakt aanpak epilepsie bij kind individueler

Farmacometrie kan bijdragen aan de individualisatie van anti-epileptische farmacotherapie bij kinderen. Voor een verdere optimalisatie van de behandeling zijn biomarkers nodig. Dit concludeert Sven van Dijkman op basis van zijn promotieonderzoek. “Simpele aanpassingen in dosering gebaseerd op alleen gewicht zijn onvoldoende.”

Bevindt zich in Achtergrond - 18 mei 2018 | door Sven C. van Dijkman

Afhandeling interactie complex

De Werkgroep Interacties oncologische middelen heeft het advies bij de interactie van tyrosinekinaseremmers en maagzuurremmers opnieuw herzien. Het beste is de maagzuurremmer éénmaal per dag te slikken in de ochtend, twee uur na de tyrosinekinaseremmer. Mogelijk biedt cola ook uitkomst.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 mei 2018 | door Brigit Wensveen, Roelof van Leeuwen en Arjan Polderman

‘Pas op met alcohol’

Op je elfde starten met medicatie om epileptische aanvallen te voorkomen is niet niks, schrijft Margit Kranenburg, moeder van een 12-jarige epilepsiepatiënt. “Toch slikt hij zijn pillen braaf; het enige wat hij actief kan doen tegen plotselinge aanvallen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 18 mei 2018 | door Margit Kranenburg

Vergoeding eculizumab lager en langer

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft met de leverancier van eculizumab (Soliris) een akkoord bereikt over een prijsverlaging. Op basis hiervan heeft de minister besloten de vergoeding voort te zetten tot in ieder geval eind 2020.

Bevindt zich in Nieuws - 16 mei 2018
193194195197198199