Het aantal bacteriën dat resistent is tegen antibiotica bij mensen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Wel worden incidenteel nog steeds uitbraken van resistente bacteriën in zorginstellingen gemeld. De verwachting is dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen. Het is daarom zaak alert te blijven. Dat schrijft het RIVM in een vandaag gepubliceerd rapport.
Patiënten en zorgverleners kunnen voortaan ook bijwerkingen melden van implantaten bij een nieuw meldpunt. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
Een in het AMC ontwikkelde elektronische 'neus', de zogeheten SpiroNose, kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. De 'slimme neus' kan ook verschillende typen van een ziektebeeld onderscheiden en bij longkankerpatiënten voorspellen of dure immunotherapie aanslaat. Negen van de tien keer stelt het apparaat de juiste diagnose, blijkt uit vandaag gepresenteerde onderzoeksresultaten.
Door de huidige zuivering van afvalwater nemen de concentraties antibioticaresistente bacteriën in het milieu af, maar hier is nog winst te behalen met aanvullende technieken, stelt het RIVM in een vandaag gepubliceerd rapport. Jaarlijks komt meer dan negenhonderd kilo antibiotica in het oppervlaktewater terecht.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert geen geneesmiddelen tegen duizeligheid, ook niet bij de ziekte van Ménière. Anti-emetica wel, indien tevens sprake is van misselijkheid of braken. Aanpassen of switchen van medicatie kan gewenst zijn als de klachten mogelijk daarmee samenhangen. Dat staat in de herziene NHG-Standaard Duizeligheid die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.