26279

Extra aandacht bij gebruik van DOAC’s lijkt lonend

Dat de therapietrouw onder gebruikers van DOAC’s verre van optimaal is, is bekend. Ook stopt een deel van de gebruikers door hinderlijke bijwerkingen. In de populaties van twee apotheken in Wijchen blijkt de therapietrouw, na eigen praktijkonderzoek onder honderd patiënten, hoger te liggen dan verwacht. Mogelijk komt dat doordat beide apotheken intensief investeren in de begeleiding van DOAC-gebruikers.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 februari 2021 | door Bas van de Steeg, Sjanne van Roijen en Farnous Zia

copy3_of_Pagina_10_afbeelding.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Alerte apotheker kan meer fouten bij antistolling ondervangen

Antistolling is risicovolle medicatie. Artsen maken regelmatig voorschrijffouten en apothekers ondervangen deze niet altijd. Hierdoor loopt de patiënt onterecht een risico op trombose dan wel bloedingen. Door onszelf beter als deskundige te profileren, kunnen we veilige en effectieve zorg bieden aan patiënten, betoogt Patty Nooijen.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 februari 2021 | door Patty Nooijen

Gebruik geneesmiddel ulipristalacetaat weer toegestaan

Het geneesmiddel Esmya (ulipristalacetaat 5 mg), voor de behandeling van symptomen van vleesbomen, is na een Europese herbeoordeling weer toegestaan voor gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert Esmya alleen te gebruiken bij vrouwen met matige tot ernstige symptomen.

Bevindt zich in Nieuws - 3 februari 2021

PW Magazine 1, jaar 1997

Bevindt zich in Archief - 7 januari 1997

Medicatiebewaking innoveert: meer MFB’s in G-Standaard

Aan de vernieuwing van de medicatiebewaking in de G-Standaard is de afgelopen jaren hard gewerkt. En met resultaat: vanaf november 2020 kunnen apothekers de eerste stap in signaalreductie merken, doordat meer bewaking plaatsvindt op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). Dan vervallen de klassieke interactiebestanden uit de G-Standaard en zijn de interacties alleen nog als MFB beschikbaar.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 30 oktober 2020 | door Quirine Tacken

KnmpspreadMFBsfiguur1.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

KnmpspreadMFBsfiguur2.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

BD Rowa jan 2021

‘We moeten onze expertise inzetten bij het vaccineren’

Bij het vaccineren gaat 15% verloren omdat de GGD’s na zes doses het resterende vaccin niet mogen mengen met een nieuwe flacon. Apothekers en apothekersassistenten kunnen deze verspilling tegengaan. Dat stelt ziekenhuisapotheker Noortje Swart, voorzitter van de landelijke vaccinatiewerkgroep. “Maak gebruik van onze kennis.”

Bevindt zich in Nieuws - 4 februari 2021
125312541255125712581259