26311

Rij veilig met medicijnen: adviezen geactualiseerd

De KNMP stelt nieuwe adviezen beschikbaar voor geneesmiddelen die de rijvaardigheid van de patiënt beïnvloeden. De apothekersorganisatie heeft hiervoor subsidie ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Daarmee zijn nieuwe adviezen uitgewerkt en de huidige adviezen geactualiseerd. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vermeldt deze informatie op de website rijveiligmetmedicijnen.nl.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 22 oktober 2021 | door Nuhoda Aldarij, Hilka Wolschrijn, Els Dik en Desi van Eendenburg

KNMP Studentenprijzen voor jong farmacietalent

De KNMP Studentenprijs 2021 is toegekend aan Eline Giraud (Utrecht), Carlijn Lems (Leiden Academic Centre for Drug Research, LACDR), Fenna de Vries (Leiden) en Lisa Wibier (Groningen). Zij zijn voor deze prijs voorgedragen door hun hoogleraren en docenten op grond van uitstekende studieresultaten, motivatie en inzet. De KNMP Studentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het KNMP Najaarscongres en omvat een geldbedrag van € 1000.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 22 oktober 2021 | door Judith Bijloos

VGZ mag voorwaarden blijven stellen aan vergoeding voor taperingstrips

De Vereniging Afbouwmedicatie en zorgverzekeraar VGZ liggen al sinds 2019 met elkaar in de clinch over de vergoeding voor taperingstrips. Bij een eerder kort geding heeft VGZ toegezegd afbouwmedicatie in kleinere stapjes dan een stap per week te vergoeden. De Vereniging Afbouwmedicatie eist in een nieuw kort geding dat VGZ taperingstrips vergoedt zonder de voorwaarde dat de patiënt eerst de medicatie afbouwt in stappen per week. De rechter gaat hierin niet mee.

Bevindt zich in Achtergrond - 22 oktober 2021 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Prolactineverhogend antipsychoticum verhoogt risico op borstkanker

Bij vrouwen met schizofrenie is langdurige blootstelling aan prolactineverhogende antipsychotica geassocieerd met een toegenomen kans op borstkanker. Het is belangrijk bij deze groep vrouwen de prolactinespiegel te monitoren en hyperprolactinemie op te sporen.

Bevindt zich in Achtergrond - 22 oktober 2021 | door Linda de Graaf

Hogere dosis semaglutide leidt tot een lager HbA1c

Bij personen met diabetes type 2 is de dosering 1x per week 2 mg semaglutide superieur aan 1x per week 1 mg in het reduceren van het HbA1c, met additioneel gewichtsverlies en een vergelijkbaar veiligheidsprofiel.

Bevindt zich in Achtergrond - 22 oktober 2021 | door Linda de Graaf

‘Slik onjuist geneesmiddelgebruik niet: maak de patiënt meer leidend’

Apothekers verlenen nog te vaak farmaceutische zorg vanachter hun bureau, in plaats van dat ze zich direct op de patiënt richten zodat die in de thuissituatie zijn geneesmiddelen beter gaat gebruiken. Om dat laatste te bewerkstelligen moet de apotheker een geneesmiddelencoach worden, vindt Bart van den Bemt, die op 24 september zijn oratie uitsprak aan de Radboud Universiteit.

Bevindt zich in Achtergrond - 22 oktober 2021 | door Bart van den Bemt

Voedingsvezels gunstig bij magnesiumtekort door PPI-gebruik

Het gebruik van protonpompremmers is niet geheel zonder risico. Meer dan 2,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken protonpompremmers, het zwaarste type maagzuurremmer. Artsen schrijven protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, voor aan patiënten die last hebben van veel brandend maagzuur, reflux of een ontstoken slokdarm. Het programma Kassa van BNNVARA besteedde eerder dit jaar een aflevering aan protonpompremmers, waarin artsen ernstige zorgen uitspraken over de bijwerkingen van deze medicijnen en pleitten voor een verbod op de vrije verkoop [1]. De bekendste bijwerkingen zijn maagdarminfecties, duizeligheid, en magnesium- en vitamine-B12-tekort [2].

Bevindt zich in Achtergrond - 22 oktober 2021 | door Lisanne Gommers en Jeroen de Baaij

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet een oproep aan apothekers

Apothekers moeten nog beter de identiteit controleren van nieuwe, onbekende en incidentele patiënten en passanten die een vervalst recept voor een zware pijnstiller aanbieden. Alleen dan kan de verdachte na aangifte worden opgespoord, benadrukt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. “Moedwillig een middel ter hand stellen bij het aanbieden van een vervalst recept is strafbaar.”

Bevindt zich in Achtergrond - 22 oktober 2021 | door Frans van den Houdt

Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben

Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.

Bevindt zich in Nieuws - 21 oktober 2021

PW43

Bevindt zich in Archief - 29 oktober 2021
118611871188119011911192