26327

Ton de Boer wordt nieuwe voorzitter CBG

Prof. dr. Ton de Boer wordt per 1 augustus 2017 de nieuwe voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij volgt Bert Leufkens op die sinds 2007 voorzitter is van het CBG. Ton de Boer is arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog. Hij werkt als hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht

Bevindt zich in Nieuws - 1 juni 2017

Midazolam neusspray als unit dose

De Magistrale Bereider heeft een unit dose neusspray geïntroduceerd met 5 mg midazolam.

Bevindt zich in Nieuws - 6 juni 2017

Pillentoerisme

“Een van de grootste problemen in ons land is de overconsumptie van geneesmiddelen. Artsen zouden patiënten best aansporen om alleen die geneesmiddelen te gebruiken die ze echt nodig hebben. En dus: minder geneesmiddelen voorschrijven en de patiënten zeker niet op een bus steken om er nog meer te gaan kopen.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 juni 2017 | door Frans van den Houdt

Geen enkel COPD-middel voldoet aan eisen van zorgverleners

De nieuwe inhalatiemiddelen verbeteren de longfunctie bij COPD, maar er is weinig bewijs dat dit effect echt klinisch relevant is. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als ‘deels waar’ en concludeert tevens dat zorgverleners hogere eisen stellen aan nieuwe geneesmiddelen dan registratieautoriteiten.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 juni 2017 | door M. Dankers, S. Surminski, A. Lambooij

Aanpak darmziekten € 500 miljoen goedkoper

De komst van biosimilars leidt tot een kostendaling van de behandeling van chronische darmontstekingen tot 2019 van 25%, ofwel bijna € 500 miljoen. Die conclusie trekt Mirjam Severs van het UMC Utrecht, die 8 juni promoveerde op een onderzoek naar de economische aspecten van darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Bevindt zich in Nieuws - 8 juni 2017

Ethischdilemma1PW232017.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Ethischdilemma2PW232017.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

NHG kiest in eerste lijn voor fluorouracilcrème

Wanneer een verdachte huidafwijking in aanmerking komt voor lokale medicamenteuze therapie, kiest het Nederlands Huisartsen Genootschap voor een behandeling met fluorouracilcrème. Dat staat in de nieuwe NHG-Standaard Verdachte Huidafwijkingen, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

Bevindt zich in Nieuws - 8 juni 2017

NHG: preventief antibiotica optie bij tekenbeet

Profylactisch gebruik van antibiotica na een tekenbeet kan zinvol zijn als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten. De patiënt moet de eenmalige gift doxycycline (volwassenen) of azitromycine (volwassenen en kinderen) wel binnen 72 uur na het verwijderen van de teek innemen. Deze optie is opgenomen in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Tekenbeet en erythema migrans die eind mei is verschenen.

Bevindt zich in Nieuws - 9 juni 2017

Gezocht: (ont)regelaars voor de zorg

Wat zijn de mogelijkheden om de administratiedruk in de zorg te verminderen? Over die vraag gaat zich de komende maanden de denktank (Ont)Regel de Zorg buigen. Initiatiefnemers Het Roer Moet Om (HRMO) en financieel dienstverlener VvAA zoeken hiervoor tien jonge denkers en doeners met verschillende achtergronden.

Bevindt zich in Nieuws - 8 juni 2017
111112113115116117