26528

Interview1PW32019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Fampridine voor eigen rekening patiënt

Het geneesmiddel Fampyra (fampridine) komt per 1 januari 2019 voor eigen rekening van patiënten en verstrekking van het middel verloopt vanaf dan via de apotheek.

Bevindt zich in Nieuws - 17 januari 2019

AlcoholenmedicijnenPW32019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Alcohol-geneesmiddelinteracties kunnen levensbedreigend zijn

Bij geneesmiddelgebruik kan een interactie optreden met alcohol. Dit kan zorgen voor een verminderd geneesmiddeleffect of extra bijwerkingen. Vooral 65-plussers hebben door fysiologische factoren een verhoogde gevoeligheid voor alcohol-geneesmiddelinteracties. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 54 meldingen waarbij een alcohol-geneesmiddelinteractie is gemeld.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 januari 2019 | door Corine Ekhart en Florence van Hunsel

Relatie met patiënt

Apothekersassistenten van Apotheek Mijnhardt bellen patiënten na een bezoek aan de apotheek om te vragen hoe het gaat en hoe zij de service hebben ervaren. Volgens apotheker Teuni van den Bosch is dit een effectieve manier van klantenbinding.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 januari 2019 | door Edwin Bos

VoedingPW32019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

‘Medicatie moet plan B zijn bij aandoening door leefstijl’

Huisarts Tamara de Weijer krijgt haar diabetespatiënten zover: een ander voedingspatroon en meer bewegen. “Als je ze vertelt dat insuline erbij moet of als je de rode vakjes van de CVRM-risicotabel laat zien, zijn ze goed te motiveren.” Maar ook bij andere leefstijlgerelateerde ziekten zet ze gezonde voeding in als medicijn.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 januari 2019 | door Cindy Reinders

AdviezenmetrokenPW32019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Combinatie van diltiazem en rivaroxaban is veilig bij atriumfibrilleren

Gelijktijdig gebruik van diltiazem, een matige remmer van CYP3A4 en P-glycoproteïne, en rivaroxaban leidt niet tot een toename van het aantal bloedingen.

Bevindt zich in Nieuws - 17 januari 2019

PrEP-pil krijgt voet aan de grond in Nederland

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan bijna drieduizend mensen minimaal één keer de PrEP-pil, blijkt uit gegevens van de SFK. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Door voorafgaand aan risicovol contact PrEP toe te passen, kan een hiv-infectie worden voorkomen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 januari 2019 | door SFK
956957958960961962