Apothekers in de regio Groningen ontvangen van Menzis een aanvullende vergoeding voor een medicatiebeoordeling bij kwetsbare polyfarmaciepatiënten. Zij hebben de medicatiebeoordeling samen met de huisartsen in de regio ontwikkeld. Hiermee is de regionale financiering van farmacie een stap dichterbij gekomen. “We ontvangen in onze regio een substantieel hogere vergoeding.”
Patiënten worden regelmatig gedwongen te wisselen van hun vertrouwde geneesmiddel naar een medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Substitutie raakt patiënten op verschillende manieren; ze ervaren onder andere (meer) bijwerkingen of een afname van de werking van het geneesmiddel. Goede begeleiding van de patiënt is daarom essentieel.
Mevrouw B (80 jaar) is bijna acht jaar geleden gediagnostiseerd met alzheimer. Ze woont zelfstandig met thuiszorg en hulp van haar dochter. Bij mevrouw B is een medicatiebeoordeling uitgevoerd met focus op minderen en stoppen. Dit leidde tot het staken van zes geneesmiddelen waardoor ze nu nog maar twee middelen gebruikt.
Selectieve serotonine- en noradrenaline-heropnameremmers (SNRI’s) zijn, met matige zekerheid van bewijslast, effectief bij de behandeling van rugpijn, postoperatieve pijn, neuropathische pijn en fibromyalgie. Antidepressiva bij andere pijncondities zijn ineffectief of de bewijslast is laag.
De afdeling hematologische oncologie van het UMC Groningen is overgegaan op het gebruik van morfine in plaats van oxycodon. Na deze switch is het gebruik van orale opioïden op deze afdeling met 35% gedaald en is het aantal ontslagrecepten met een oraal opioïd zelfs met 41% afgenomen.
Minister Ernst Kuipers (VWS) voert gesprekken over mogelijkheden voor verbeteringen binnen het huidige voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Dat laat hij weten in antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Judith Tielen, die eerder deze maand de relatie aanstipte tussen de geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid.
KNMP-leden zijn veelgebruikers van Apotheek.nl en waarderen de site gemiddeld met het rapportcijfer 8,6. Dat komt naar voren uit onderzoek dat de KNMP onder leden heeft uitgevoerd naar de manier waarop zij in de dagelijkse zorgpraktijk gebruikmaken van Apotheek.nl.
Op maandagochtend loop ik al vroeg de ic op. Er is ’s nachts een ernstig zieke patiënt opgenomen en de arts-assistent verzucht: “We hebben nog geen antibiotica gegeven, want deze patiënt is echt overal allergisch voor.” Ik krijg direct kriebels van deze uitspraak en zoek uit wat er aan de hand is.
Apothekers moeten verplicht worden contant geld te accepteren, vindt ouderenbond ANBO. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat patiënten bij 12% van de apotheken alleen met pin kunnen betalen.
Tijdens het doorprikken van een inhalatiecapsule kunnen kleine stukjes van de capsule achterblijven in de inhalator en worden meegezogen. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.