26578

TNF-alfaremmer: risico huidkanker niet causaal

Reumapatiënten die een TNF-alfa-remmer gebruiken, hebben een verhoogd risico op niet-melanome huidkanker. Dit risico kan echter niet volledig worden toegeschreven aan het gebruik van de TNF-alfaremmer. Dat blijkt uit een Zweedse cohortstudie.

Bevindt zich in Nieuws - 1 maart 2016

€ 12 miljoen voor studie vrouwspecifieke zorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid trekt de komende jaren € 12 miljoen uit voor onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en geneesmiddelen.

Bevindt zich in Nieuws - 8 maart 2016

KNMP-congres moet verhuizen door asbest

Door de vondst van asbest kan het KNMP-congres op 15 maart niet plaatsvinden in het Beatrixtheater in de Jaarbeurs. Gistermorgen heeft de brandweer deze locatie voor twee weken gesloten.

Bevindt zich in Nieuws - 10 maart 2016

UU ontwikkelt biosimilar palivizumab

De Universiteit Utrecht, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vier lokale geneesmiddelfabrikanten gaan een biosimilar van palivizumab ontwikkelen. De samenwerkingsovereenkomst is getekend op 9 maart.

Bevindt zich in Nieuws - 10 maart 2016

Aanpassingen productinformatie

De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Bevindt zich in Nieuws - 11 maart 2016

‘Wat is een goede laatste levensfase?’

Eerst kijkt Dick Willems terug op het recente advies van de commissie-Schnabel over de huidige euthanasiewetgeving. Willems gaat vooral in op de rol van de dokter bij de uitvoering van euthanasie en over de vraag of ook anderen de doodswens mogen uitvoeren, zoals een zoon of echtgenoot. “Wat zou in dat geval de ethische rol van de apotheker zijn?”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 11 maart 2016 | door KNMP

‘Regionale afspraken op sedatiekaart’

Voor apothekers is het belangrijk om met verpleegkundigen en huisartsen in gesprek te blijven over palliatieve zorg. Maar hoe doe pak je dat aan? Apotheker Philip Vos uit Zwaag zal hiervoor handvatten aanreiken tijdens de workshop ‘De wijkverpleegkundige en apotheker als zichtbare schakels’, die hij geeft samen met een wijkverpleegkundige en een verpleegkundig consulent palliatieve zorg.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 11 maart 2016 | door KNMP

‘Apotheker versterkt palliatief consultatieteam’

“Farmaceutische opties spelen een grote rol bij de behandeling van symptomen zoals pijn, angst en somberheid, waarmee veel patiënten in de laatste levensfase kampen”, vertelt ziekenhuisapotheker Mirjam Crul. Daarom hebben apothekers volgens haar zeker een toegevoegde waarde in een palliatief consultatieteam. In het OLVG Amsterdam maakt zij met haar poliklinische collega Piter Oosterhof deel uit van dit multidisciplinaire team dat wekelijks bij elkaar komt.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 11 maart 2016 | door KNMP

Bewegen beter bij rugpijn dan pijnmedicatie

Bijna drie kwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om pijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen kunnen geven. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC.

Bevindt zich in Nieuws - 14 maart 2016

Tyramine-arm dieet bij Tracydal

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft voor het geneesmiddel Tracydal 20 mg tabletten het openbaar beoordelingsrapport beschikbaar gesteld.

Bevindt zich in Nieuws - 15 maart 2016
591592593595596597