26311

Alzheimermedicijn aducanumab niet toegelaten in Europa

Het Alzheimergeneesmiddel Aduhelm (aducanumab) krijgt geen handelsvergunning voor Europa omdat de studies niet genoeg gunstige effecten laten zien. Ook zijn er bedenkingen over de veiligheid. Dat heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) besloten, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bevindt zich in Nieuws - 20 december 2021

Contacturen

Farmacie is zoals bekend een studie met veel contacturen en een hechte studievereniging, waar studenten veel tijd met elkaar besteden. Het is daarom mijns inziens niet verwonderlijk dat er relaties voortkomen uit dit hechte contact tussen studenten farmacie. In onze omgeving zijn tijdens onze studententijd dan ook veel ‘farmakoppels’ ontstaan.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 24 december 2021 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

De rollen draaiden om in familieapotheek Heino

Vader Jan Brummelhuis droomde er vroeger van om wiskundeleraar te worden. Zoon Peter Brummelhuis zag een toekomst als dokter wel zitten. Toch liep het anders en werden ze beiden apotheker. Ze hebben er nooit spijt van gehad. “Ik zou het zo weer doen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Linda de Jonge

De cirkel is weer rond in de apotheek van de familie Campagne

Precies 45 jaar geleden vestigden Paul en Alberta Campagne zich door een gelukkige samenloop van omstandigheden met hun apotheek in Geldermalsen en ze zijn er nooit meer weggegaan. Ruim tien jaar geleden traden hun dochter Antonet en haar man Remco in hun voetsporen. “Ik wist dat ze het niet altijd eens waren met onze aanpak, maar ze hebben ons alle vrijheid gegeven.”

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Frans van den Houdt

Itepekimab effectief bij astma, risankizumab niet

Blokkade van interleukine-33 met itepekimab leidt bij patiënten met matig tot ernstig astma tot een lagere incidentie van verlies van controle over de ziekte en een betere longfunctie in vergelijking met placebo. Blokkade van interleukine-23 met risankizumab is niet effectief bij de behandeling van ernstig astma

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Linda de Graaf

‘Emotionele kwesties bespreek je liever met je partner dan met een collega’

Bij Marieke Ezinga en Jeroen Diepstraten, beiden ziekenhuisapotheker, wordt ’s avonds een scala aan onderwerpen besproken, van een moeilijk gesprek met een collega of arts tot problemen met dalspiegels of toxiciteit. Alleen patiëntcasussen worden vermeden. “De grootste valkuil is dat je meteen in oplossingen gaat denken voor de ander.”

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Frans van den Houdt

Vader de ervaring, zoon en dochter de ambitie

Als twintiger kwam Frans Liem begin jaren zeventig vanuit Java naar Nederland om farmacie te studeren. Zijn vader had hem gestuurd om een goede, toekomstbestendige baan te vinden. Zelf adviseerde hij zijn kinderen Evert en Fiona bewust een andere studie te kiezen. Tevergeefs, want beiden staan inmiddels in een apotheek.

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Linda de Jonge

‘Het gaat bij ons thuis echt niet altijd over farmacie, maar wel vaak ...’

Apothekers Manon Keyzer-Snels en Louis Keyzer zijn getrouwd en werken in verschillende apotheken: zij in een instellingsapotheek en hij in twee openbare apotheken. Ze proberen werk en privé te scheiden, maar ook in het weekend gaat de zorg door. Een gesprek over geneesmiddeltekorten, de Donald Duck, gezinsuitbreiding en zorgen over de toekomst van de openbare farmacie.

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Edwin Bos

Farmaceutische innovatie met de paplepel ingegoten

Een schat aan historisch materiaal is te ontdekken in het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed op Urk, zoals geneesmiddelverpakkingen, pillenplanken, zetpilpers, balansen, gewichten en zeldzame simpliciaverzamelingen. Maar ook opmerkelijke apothekersfamilies worden hier gekoesterd, zoals de families Grendel, Wittop Koning en Baljet. “Zij kregen farmaceutische innovatie met de paplepel ingegoten.”

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Jard Baljet, Peter Wittop Koning, Wim Rakhorst en Toine Pieters

Al heel jong gefascineerd door het apothekersvak

Bij de Limburgse familie Bongarts raken de kinderen al op jonge leeftijd in de ban van de apotheek. De laadjes, de doosjes, de etiketten fascineren inmiddels ook een derde generatie. ”Als je opgroeit in een apothekersomgeving is de kans groot je voor het vak kiest.”

Bevindt zich in Achtergrond - 24 december 2021 | door Frans van den Houdt
236237238240241242