26576

Toekomstmuziek

Het is 1 april in het jaar 2095 en jij begint je werkdag in de apotheek. Je opent het dossier van je eerste patiënt. De huisarts stelde vanmorgen een diagnose: beginnende reumatoïde artritis. Jouw AI-assistent heeft intussen het farmacogenetisch profiel van de patiënt geanalyseerd en toont je de verwachte respons op verschillende nieuwe generaties DMARD’s. Eén optie valt direct af door een genetische variant in het TPMT-enzym. Jij stelt een alternatief voor, toegespitst op het metabolisme. Een druk op de knop en de patiënt ontvangt jouw voorschrift in haar gezondheidsapp, waarmee zij een drone delivery kan aanvragen of het medicijn kan afhalen bij de apothekersassistent in de regionale apotheek.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 mei 2025 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Hergebruik

En daar verscheen weer een bericht over een Rotary die ongebruikte medicijnen inzamelde om ze naar Oekraïne te brengen waar de noodlijdende inwoners er volgens de initiatiefnemers heel blij mee waren. In Nederland mogen ze dan wel niet meer gebruikt worden, in Oekraïne konden ze er levens mee redden. De Rotary-leden reden er vaak zelf heen om alles af te leveren.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 9 mei 2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Risico op zelfmoordgedachten beperken bij finasteride

Zelfmoordgedachten kunnen voorkomen bij gebruik van 5-α-reductaseremmer finasteride. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.

Bevindt zich in Nieuws - 9 mei 2025

PW20

Bevindt zich in Archief - 16 mei 2025

KNMP: wijziging van de Geneesmiddelenwet is gevaar voor medicatieveiligheid

De KNMP heeft de leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schriftelijk laten weten dat het recent ingediende wetsvoorstel tot wijziging van de Geneesmiddelenwet een significant gevaar vormt voor de medicatieveiligheid in Nederland. Dit voorstel moet het mogelijk maken om digitale communicatiemiddelen in te zetten bij de verkoop van Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 mei 2025 | door KNMP

Toekomstvisie AGM

De expertise van Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) rijkt ver. We dragen vanuit verschillende organisaties, en daarmee gepaard gaande perspectieven, bij aan het mogelijk maken van goede farmaceutische zorg. Dat willen we nu en in de toekomst blijven doen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 mei 2025 | door Naomi Jessurun

Andere mindset nodig om ramkoers in zorg af te wenden

De zorg ligt op ramkoers maar kan ook in de toekomst worden gewaarborgd als alle partijen in de gezondheidszorg de huidige mindset en randvoorwaarden zoals financiering veranderen, betoogt Lijckle van der Laan. Dan kan de gezondheidszorg in de nabije toekomst voor iedereen toegankelijk blijven, ook voor de kwetsbare oudere patiënt.

Bevindt zich in Achtergrond - 16 mei 2025 | door Lijckle van der Laan

Generalistische blik op complexe medicatievragen oudere patiënt

Kwetsbare ouderen met polyfarmacie lopen vaak tegen klachten aan als duizeligheid, misselijkheid en mobiliteitsproblemen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een speciale poli begonnen waar geriater en ziekenhuisapotheker de vaak complexe farmacotherapie zorgvuldig bekijken en bespreken. “Patiënten zijn heel blij dat wij de tijd nemen, mogelijk bijwerkingen terugdringen en medicatie afbouwen of stoppen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 15 mei 2025 | door Frans van den Houdt

Fraaie basis

Het programma Langer thuis van het ministerie van VWS stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, omdat ze dat het liefst zouden willen; maar bij gebrek aan bejaardenhuizen zit er vaak ook niks anders op. Al die mensen hebben verschillende soorten hulp nodig, want de ene thuiswonende oudere is de andere niet.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 mei 2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Toegankelijk

Een kracht van de lokale apotheek zit in het persoonlijke contact met de patiënten. Wij zien de patiënten met chronische medicatie elke drie maanden, de ouderenpopulatie met baxter zelfs wekelijks of tweewekelijks. We zien mensen verslechteren, zowel geestelijk als fysiek, en vragen de huisarts of ze deze patiënt in het vizier hebben.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 16 mei 2025 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier
147714781479148114821483