26295

AnticonceptievoormannenPW142019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

‘Komende 20 jaar geen nieuwe anticonceptie voor mannen’

Al vijftig jaar wordt gesproken over hormonale en niet-hormonale anticonceptie voor mannen, maar een doorbraak is nog altijd niet in zicht. Mannen willen er niet op grote schaal aan, vrouwen vertrouwen het niet en de industrie wil er niet in investeren. De genderongelijkheid op het gebied van anticonceptie duurt nog zeker twintig jaar voort, constateert seksuoloog Rik van Lunsen.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 april 2019 | door Frans van den Houdt

MichielDamhofBariatriePW142019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Anticonceptiecounseling bij bariatrische ingreep is zinvol

De veiligheid van het gebruik van de anticonceptiepil na bariatrie is onduidelijk. Reden te meer voor goede counseling, vooral ook na de operatie, aldus ziekenhuisapotheker en promovendus Michiel Damhof. “We weten gewoon niet in hoeverre de pil nog betrouwbaar is na bariatrie.”

Bevindt zich in Achtergrond - 5 april 2019 | door Maarke Roelofs

Testosteron

In de afgelopen vijftig jaar is er naarstig naar gezocht, maar gevonden werd er niks. Tenminste, niks bruikbaars. Met de hormonale en niet-hormonale mannenanticonceptie wil het maar niet lukken, beaamt seksuoloog Rik van Lunsen. Volgens hem duurt het ook nog zeker twintig jaar voordat er op dat gebied iets op de markt is.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 5 april 2019 | door Frans van den Houdt

NHG scherpt gebruik en afbouw SSRI's aan

Jongvolwassenen hebben een hoger risico op suïcidaal gedrag wanneer zij SSRI’s gebruiken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft daarom aanbevelingen opgenomen, in zowel de NHG-Standaard Depressie als de NHG-Standaard Angst, voor het gebruik van SSRI’s bij patiënten tussen de 18 en 25 jaar

Bevindt zich in Nieuws - 3 april 2019

Opletten bij hiv-middelen tijdens zwangerschap

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat hiv-geneesmiddelen die elvitegravir en cobicistat bevatten minder goed werken in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Bij deze groep zwangere vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. De virusinfectie kan daardoor overgaan op het ongeboren kind.

Bevindt zich in Nieuws - 4 april 2019

Anticonceptiepil op rantsoen door tekort

Door productieproblemen bij twee fabrieken werd Nederland in de zomer van 2018 geconfronteerd met schaarste aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Apotheken verstrekten minder pillen per keer, waardoor gebruiksters gemiddeld vaker naar de apotheek moesten. Het aantal gebruiksters nam in 2018 af met 3%. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 5 april 2019 | door SFK

PatintenzorgPW142019.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Beetje grip op toch al zo kwetsbaar leven

Aanvankelijk klopten een of twee – soms nul – patiënten aan bij het anticonceptiespreekuur in de Amsterdamse Bijlmer. Nu weten steeds meer vrouwen zonder verblijfsstatus, voor wie het spreekuur is bedoeld, de artsen van Dokters van de Wereld te vinden. Zij helpen deze kwetsbare groep een beetje regie over hun lichaam terug te winnen.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 april 2019 | door Annemiek Veelenturf
120012011202120412051206