26311

Doen of laten? Meer zorg is lang niet altijd beter …

Hoewel de meeste zorg in Nederland waardevol is, kan deze verder worden verbeterd door niet-gepaste zorg terug te dringen. De projecten van het programma ‘Doen of laten?’ maken duidelijk dat een aanpak op maat waarbij de patiënt wordt betrokken werkt. Eva Verkerk hoopt nog meer zorgverleners te kunnen activeren om zorg zinniger te maken.

Bevindt zich in Achtergrond - 29 oktober 2021 | door Eva Verkerk

Nu investeren in gezondheid betekent later kosten besparen

Break the circle en doe aan preventie en gezondheidsbevordering om te voorkomen dat mensen te kampen krijgen met overgewicht en zelfs obesitas, is de boodschap van arts en apotheker Marianna Abadier. Apothekers kunnen patiënten bij een eerste uitgifte informeren over interventies en bepaalde parameters – gewicht, buikomvang, bloeddruk, cholesterol, glucose – bijhouden en deze evalueren bij een vervolguitgifte of medicatiebeoordeling.

Bevindt zich in Achtergrond - 29 oktober 2021 | door Marianna Abadier

Beter: doorgaan met antidepressiva in de eerste lijn

Bij patiënten die zich goed genoeg voelden om te stoppen met het gebruik van antidepressiva hadden degenen die daadwerkelijk stopten een grotere kans op een relapse van de depressie dan de patiënten die het gebruik continueerden.

Bevindt zich in Achtergrond - 29 oktober 2021 | door Linda de Graaf

ADHD-middel guanfacine: geen nieuwe bijwerkingen

Bijna zes jaar na goedkeuring van guanfacine voor kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) heeft Bijwerkingencentrum Lareb 66 meldingen ontvangen van (vermoede) bijwerkingen. Hierbij zijn geen opmerkelijke nieuwe bijwerkingen aan het licht gekomen. Zorgvuldige monitoring en inname op een vast tijdstip zijn de belangrijkste acties voor een veilige behandeling.

Bevindt zich in Achtergrond - 29 oktober 2021 | door Annerose van der Mijle en Gabriëlla von Kreijfelt

Lokale apotheek en internetapotheek strijden om de digitale patiënt

Zorgverzekeraars sturen verzekerden vooralsnog niet naar landelijke internetapotheken, maar onderzoeken wel hoe ze de online farmacie en het bestellen van geneesmiddelen kunnen optimaliseren. Apotheek Ouderkerk gaat de concurrentie aan en levert via een eigen internetapotheek medicatie door heel Nederland. Iris Zuydgeest: “We kunnen als lokale apothekers Bol.com en Amazon alleen voor zijn als we zelf landelijke internetapotheken starten.”

Bevindt zich in Achtergrond - 29 oktober 2021 | door Edwin Bos

Veilige principes

Hopelijk kent u ze nog, de veilige principes in de medicatieketen uit 2016. We zijn alweer vijf jaar verder, maar helaas geen reden voor een lustrumfeest. Dit ondanks het vervolgtraject ‘Veilige principes verder in praktijk’. Ja, er zijn stappen gezet, maar de keten blijft kwetsbaar.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 29 oktober 2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Farmaceutisch Historische Dag vindt plaats op 23 november

De Farmaceutisch Historische Dag, met als thema ‘Relatie apotheker en arts’, vindt plaats op 23 november 2021. Openbaar en ziekenhuisapothekers kunnen zich hiervoor aanmelden.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 29 oktober 2021 | door KNMP

Tientallen apotheken zijn testlocatie voor Testen voor Toegang

Er zijn tientallen apotheken die momenteel als testlocatie fungeren voor Testen voor Toegang. Deze apotheken werken samen met een testaanbieder die deel uitmaakt van dit landelijk programma. Daardoor kunnen mensen in apotheken antigeentesten laten afnemen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 29 oktober 2021 | door KNMP

Norm regelt bereikbaarheid van de dienstapotheken

Om de toegankelijkheid van farmaceutische zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren voor nu en de toekomst goed te regelen, heeft de Stichting Dienstapotheken Nederland een bereikbaarheidsnorm ontwikkeld. Het stichtingsbestuur vertelt over de inhoud en achtergrond van deze norm.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 29 oktober 2021 | door Paul Poley

Afschalen planbare kritieke zorg dreigt door corona

Vijf ziekenhuizen hebben problemen met het leveren van planbare kritieke zorg door de toename van het aantal coronapatiënten. Ook huisartsen, wijkverpleging en paramedici ervaren dat de druk op de zorg oploopt. Dat blijkt uit de maandelijkse monitor ‘Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Bevindt zich in Nieuws - 29 oktober 2021
118811891190119211931194