26311

Stop sartanen uit Verre Oosten

Het risico bestaat nog steeds dat sartanen worden verstrekt die potentieel kankerverwekkend zijn, wat het vertrouwen in geneesmiddelen en de apotheker verder schaadt. Johan te Biesebeek pleit daarom voor een ban van alle sartanen uit het Verre Oosten.

Bevindt zich in Achtergrond - 12 april 2019 | door Johan te Biesebeek

IJzergebrek: met lactoferrine heeft zwangere minder last

Meer dan de helft van de zwangere vrouwen ervaart maag- en/of darmklachten bij gebruik van orale ijzerpreparaten zoals ferrofumaraat of ferrosulfaat. Eenmaal daags doseren is voldoende, maar ook dan blijven bijwerkingen vaak een probleem. Lactoferrine is een oraal toe te passen bron van ijzer die zelden gastro-intestinale bijwerkingen geeft en de anemie even snel corrigeert als ferrosulfaat.

Bevindt zich in Achtergrond - 12 april 2019 | door Koos Brouwers en Hans Duvekot

Lactulose oorzaak diarree

Voorafgaand aan de diabetesjaarcontrole bij de huisarts komt meneer S bij de apotheker voor een medicatiegesprek, onder meer omdat hij last heeft van diarree. Niet de metformine, maar de lactulose uit de handverkoop blijkt het probleem te zijn.

Bevindt zich in Achtergrond - 12 april 2019 | door Ricky Valentijn en Valérie Meijvis

Eén app voor de regio

Samen met de thuiszorgorganisaties hebben alle apotheken in de regio Utrecht gekozen voor één digitaal toedienregistratiesysteem. Stoppen met papieren lijsten betekent volgens initiatiefnemer Clasineke Groenendijk efficiënter werken en een einde aan veel storende telefoontjes.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 12 april 2019 | door Edwin Bos

Herexamen 2019 PW 15

Welke uitspraak over geneesmiddelen in de palliatieve fase is juist?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 11 april 2019 | door Bart Kremers, GIC

Fraxiparine Forte nieuwe naam van Fraxodi

Het geneesmiddel Fraxodi (nadroparine) verandert binnenkort van naam naar Fraxiparine Forte. Daarnaast wordt het aantal internationale eenheden van de werkzame stof duidelijker op de verpakking vermeld.

Bevindt zich in Nieuws - 10 april 2019

Groen licht voor gentherapie bij zeldzame bloedziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een voorwaardelijke handelsvergunning voor een gentherapie.

Bevindt zich in Nieuws - 11 april 2019

CHMP blijft bij negatief oordeel middel hart- en vaatziekte

De humane geneesmiddelen­commissie van het EMA, de CHMP, concludeert na heronderzoek dat orale omega-3-vetzuurgeneesmiddelen die een combinatie van een ethylester van eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur bevatten, niet effectief zijn als secundaire preventie van hart- en vaatziekten bij patiënten die eerder een hartinfarct doormaakten.

Bevindt zich in Nieuws - 10 april 2019

Helft benzo-gebruikers krijgt hooguit twee verstrekkingen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 aan ongeveer 1,4 miljoen mensen een geneesmiddel uit de groep benzodiazepines. Aan de helft van de gebruikers van benzodiazepines deden ze dat niet meer dan twee keer. Het gebruik van langwerkende benzodiazepines is in de afgelopen tien jaar gestaag gedaald. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 12 april 2019 | door SFK

Interactie met amiodaron leidt tot ziekenhuisopname

Een recept voor amiodaron, bij de apotheek aangeboden vlak voor het weekeinde, laat vanwege twee mogelijke interacties bij de apothekers­assistent een alarmbel rinkelen. Ze waarschuwt de apotheker, die onmiddellijk tot handelen overgaat. Desondanks had één interactie, door de fabrikant als niet klinisch relevant beschouwd, voor de 81-jarige patiënt serieuze gevolgen.

Bevindt zich in Achtergrond - 12 april 2019 | door Narges Moslemizadeh
118211831184118611871188