Mevrouw (65 jaar) gebruikt elf jaar oxycodon. De huisarts benadert de openbaar apotheker omdat hij graag wil dat ze ermee stopt, maar hij krijgt mevrouw niet gemotiveerd. De apotheker neemt contact op en begeleidt haar succesvol tijdens het afbouwen.
Bijna 40% van de mensen die geneesmiddelen gebruiken is niet helemaal tevreden over het gebruik en wil weten of er verbeteringen mogelijk zijn. De apotheker kan naast de huisarts een belangrijke rol spelen in het optimaliseren van het geneesmiddelgebruik, maar patiënten weten hem hiervoor nog onvoldoende te vinden. “Een mooie kans voor apothekers om zich nog zichtbaarder te maken als medicatiespecialist.”
Leveringsproblemen van medicijnen zijn aan de orde van de dag, waarbij vaak naar een alternatief van een andere fabrikant kan worden uitgeweken. De formuleringen van het immunosuppressivum tacrolimus kunnen echter niet zomaar worden gewisseld, ook de ‘langwerkende’ preparaten onderling niet. Onderstaande ervaring uit het Universitair Medisch Centrum Groningen met casus illustreert dit.
Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.
Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.
Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.