26315

Herexamen 2023 PW16

U ontvangt in de apotheek een recept voor een meisje van 1,5 jaar met een gewicht van 10 kg. Wat doet u?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 19 april 2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

copy26_of_Pagina_9_grafiek_SFK.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

43.000 verstrekkingen IMM-Opiumwetmiddel

Openbare apotheken verstrekten in 2022 ruim 1 miljoen keer een in manu medici (IMM)-middel. Hiervan betrof het 43.000-maal een product dat valt onder de administratieplicht van de Opiumwet. Apothekers kunnen de SFK machtigen om de IGJ inzage te geven in deze verstrekkingen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 21 april 2023 | door SFK

DOAC’s snel opgenomen in voorschrijfgedrag huisarts

Bij het voorschrijven van orale anticoagulantia voor nieuwe patiënten met boezemfibrilleren kiezen huisartsen in de meeste gevallen voor DOAC’s. Patiënten die al langer boezemfibrilleren hebben en bloedverdunners gebruiken, krijgen voornamelijk vitamine K-antagonisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Bevindt zich in Nieuws - 19 april 2023

Van tweede naar eerste lijn

Om openbaar apothekers tijdig en actief te informeren over infuustherapie voor oncologische patiënten is het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) een speciaal project gestart. Wietske Overmars: ‘’Patiënten waarderen onze extra betrokkenheid.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 21 april 2023 | door Linda de Jonge

Veilig voorschrijven van oncolytica bij CYP3A4-interacties

Als nieuwe orale oncolytica op de markt komen, ontbreken vaak gegevens over interacties met matige CYP3A4-remmers en -inductoren. De gegevens uit interactiestudies, uitgevoerd voor twaalf orale oncolytica, wijzen erop dat data over sterke CYP3A4-remmers en -inductoren kunnen worden geëxtrapoleerd naar een advies voor matige CYP3A4-remmers en -inductoren.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 april 2023 | door Laura Molenaar-Kuijsten, Neeltje Steeghs en Alwin D.R. Huitema

Oefenpoli helpt student bij advies voor hoogrisicopatiënt

Door intensieve samenwerking van de secties onderwijs van de afdelingen klinische farmacie & farmacologie in het UMC Groningen en het departement farmacotherapie van Rijksuniversiteit Groningen is de Studenten Polikliniek Polyfarmacie (SPP) opgezet. De SPP maakt het voor de studenten mogelijk de essentiële vaardigheden in farmacotherapie te oefenen, voordat ze als arts of apotheker aan de slag gaan.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 april 2023 | door Roya Atiqi en Edgard Weening

‘Eerste coschappen zijn bepalend voor beeld dat student heeft van openbare farmacie’

Om farmaciestudenten enthousiast te maken en houden voor de openbare farmacie is het belangrijk dat ze tijdens hun coschappen een realistisch beeld krijgen van het werk, meent Daphne Louwerier. Coschapbegeleiders spelen hierbij een voorname rol. “Tijdens de eerste kennismaking wordt het zaadje geplant.”

Bevindt zich in Achtergrond - 21 april 2023 | door Frans van den Houdt

Juiste injectietechniek belangrijk bij triamcinolonacetonide

Op de injectieplaats na injecties met triamcinolonacetonide kunnen deuken ontstaan. Een juiste injectietechniek kan het risico op deze bijwerking verminderen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Bevindt zich in Nieuws - 19 april 2023

hiv-combinatiepreparaat bij jongere patiëntengroep toepasbaar

Artsen kunnen het hiv-combinatieprepraat dolutegravir/abacavir/lamivudine (Triumeq) breder gaan inzetten. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft goedkeuring gegeven voor het toepassen van de filmomhulde tabletten bij kinderen met hiv en een lichaamsgewicht vanaf 25 kg.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 21 april 2023 | door PW
110811091110111211131114