Nederland loopt voorop in de wereld op het gebied van farmacogenetica. Zowel zorgverleners als patiënten zijn zich steeds meer bewust van het belang hiervan voor een optimale farmacotherapie. Een van de stuwende krachten is ziekenhuisapotheker Jesse Swen. “Dit biedt apothekers dé kans om met de patiënt in gesprek te gaan over een betere behandeling en vermindering van bijwerkingen.”
Om tegemoet te komen aan de opvatting dat meerdere soorten van bewijs mogelijk zijn, moet wellicht een aantal kernwaarden van het Handvest van de apotheker worden verdiept, betogen Ruud Dessing en Frits Elferink. De context van een gezondheidsprobleem is altijd relevant, de ervaring van de patiënt mag niet ontbreken.
Een medicatiebeoordeling met de GheOP3S-tool en face to face-overleg tussen apotheker en arts resulteert in minder gebruik van potentieel ongeschikte medicijnen, blijkt uit een studie van de Universiteit Gent in een Belgisch verpleeghuis. Maar de acceptatie en implementatie van voorstellen van de apotheker kan beter, concludeert Katrien Foubert, die dit jaar de PRISMA-prijs voor beste presentatie won.
Apothekers moeten weten of de door hen verstrekte geneesmiddelen werken, bepleit farmaco-epidemioloog Ron Herings. “Real World Data zijn de motor van artificiële intelligentie, van voorspelling en de personalisatie van zorg.”
Nederland loopt voorop in de wereld op het gebied van farmacogenetica, verzekert een van de belangrijkste specialisten op dit terrein, Jesse Swen. Een prominentie die begin september werd onderstreept op het FIP-congres in Glasgow, waar uit ruim 175 gepresenteerde posters die van KNMP-collega Ilse Boekweg et al. werd uitverkoren voor de posterprijs in de sectie openbare farmacie. De jury prees de poster om de toonaangevende rol van de apotheker in de eerstelijnszorg.
Zolang niet duidelijk is wanneer precies sprake is van ‘medische noodzaak’ hoeven apothekers deze vermelding op een recept niet blindelings te volgen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.