26311

Frauderende val-apotheker vindt doorhaling big-register te zwaar

Een voormalig BIG-geregistreerde apotheker en bestuurder van de apotheekketen Verenigde Apotheken Limburg (VAL), die eerder met speciaal ontwikkelde software het preferentiebeleid omzeilde, is in hoger beroep gegaan tegen de opgelegde schrapping uit het BIG-register. Het Centraal Tuchtcollege tilt echter zwaar aan de fraude en handhaaft de schrapping.

Bevindt zich in Achtergrond - 11 september 2020 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Pagina_17_iStock867736998.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Depressieve stemming door anastrozol

Bij het gebruik van anastrozol kunnen patiënten depressieve gevoelens krijgen. Dat blijkt uit veertien meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Bevindt zich in Nieuws - 7 september 2020

Pagina_15_doseerschema.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_16_iStock892941716.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Perinatale asfyxie treft in Nederland jaarlijks 150 tot 200 pasgeborenen

De optimale dosering van veel geneesmiddelen bij pasgeborenen is vaak onbekend, zeker als ze ernstig ziek zijn opgenomen in het ziekenhuis. Laurent Favié onderzocht in zijn promotieonderzoek de farmacokinetiek van morfine, fenobarbital, midazolam en lidocaïne bij baby’s met hypoxisch-ischemische encefalopathie en ontwikkelde doseeradviezen op basis van farmacokinetische modellen.

Bevindt zich in Achtergrond - 11 september 2020 | door Laurent Favié

Pagina_13_iStock1255305161_Omgezet1.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

‘Taalbarrière is drempel voor juiste niveau zorg’

Taalbarrières staan niet alleen goede zorg in de weg, maar kunnen ook de privacy en veiligheid van patiënten schaden, zegt Simone Goosen van de Johannes Wier Stichting (JWS), die zich inzet voor gezondheidszorg en mensenrechten. Als voorbeeld geeft ze een arbeids­migrant uit Oost-Europa met hiv die nieuwe medicatie nodig had en, omdat er geen andere mogelijkheid was, met haar werkgever als tolk naar de huisarts en apotheek ging. Maar ze wilde begrijpelijkerwijs niet dat die man op de hoogte was van haar aandoening. Door interveniëren van een onafhankelijke stichting heeft de vrouw uiteindelijk toch de juiste medicatie gekregen.

Bevindt zich in Achtergrond - 11 september 2020 | door Frans van den Houdt

ACM onderzoekt informatiesystemen ziekenhuizen

De invoering van het digitaal uitwisselen van gegevens in de zorg gaat te langzaam, daarom start de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek naar het marktgedrag van ICT-leveranciers en ziekenhuizen.

Bevindt zich in Nieuws - 9 september 2020

Helft patiënten in palliatieve fase krijgt twijfelachtig herhaalrecept

Bij 45% van alle patiënten in de palliatieve fase heeft de huisarts in de laatste drie maanden een herhaalrecept van geen of twijfelachtige klinische waarde voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers over 2017 die zijn onderzocht door het Nivel, Expertisecentrum Palliatieve Zorg en Integraal Kankercentrum Nederland.

Bevindt zich in Nieuws - 10 september 2020
515253555657