26282

Pagina_9_grafiekPW7.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Aantal apotheken terug op niveau van 2019

Nederland telde op 1 januari 2022 1996 openbare apotheken, negen minder dan begin 2021. Na een lichte stijging in de afgelopen drie jaar is het totaal aantal apotheken hiermee weer terug op de stand van 2019. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 februari 2022 | door SFK

Apothekers zichtbaar maken

Na zich jarenlang in Nederland en België op lokaal niveau te hebben ingezet voor apothekers is Hendrik De Rocker overgestapt naar de Algemene Farmaceutische Bond België. Als secretaris-generaal wil hij de zichtbaarheid van apothekers gaan verbeteren.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 februari 2022 | door Edwin Bos

Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad

Door het gebruik van cladribine (Mavenclad) kan ernstige leverschade optreden. Meestal hebben patiënten milde klachten, maar ernstige klachten komen ook voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bevindt zich in Nieuws - 16 februari 2022

Patiëntenregisters steeds belangrijker bij beoordelen geneesmiddel

Bij het registreren van geneesmiddelen zijn patiëntenregisters steeds belangrijker omdat die zorgen voor beter inzicht in het normale verloop van zeldzame ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum UMC Utrecht, UMC Groningen en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bevindt zich in Nieuws - 17 februari 2022

Kinderen ontwikkelen zich tot 6 jaar normaal na chemotherapie tijdens zwangerschap

Chemotherapie vanaf het tweede trimester van de zwangerschap lijkt weinig gevolgen te hebben voor het kind, dat zich tot de leeftijd van 6 jaar normaal ontwikkelt. Toch is screening en nazorg aan te raden, concludeert neuropsycholoog Mathilde van Gerwen op basis van haar promotieonderzoek. In vergelijking met een gezonde controlegroep kwamen kleine verschillen aan het licht op het gebied van verbale intelligentie, emotieregulatie, bloeddruk en gehoor.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 februari 2022 | door Mathilde van Gerwen

‘Maak afspraken over ontslagmedicatie rond het weekend’

Om te voorkomen dat een patiënt na ontslag uit het ziekenhuis in het weekend zonder een belangrijk geneesmiddel komt te zitten, moeten apothekers regionale afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor het leveren van de ontslagmedicatie/overbrugging. Die oproep doet Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI) op basis van een kwalitatief onderzoek.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 februari 2022 | door Solaiman Ayyoubi, Sander Bouwman en Jaap Dik

Booster na Janssen-vaccinatie effectief en veilig

Bij zorgmedewerkers die een eerste coronavaccinatie hebben gehad met het Janssen-vaccin (Ad26.COV2-S, Johnson&Johnson-Janssen) zijn zowel een booster met een mRNA-vaccin als een booster met Ad26.COV2-S immunogeen. Ook hebben beide een acceptabel veiligheidsprofiel.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 februari 2022 | door Linda de Graaf

Topicaal diclofenac best bij artritis aan de knie

Etoricoxib 60 mg per dag en diclofenac 150 mg per dag lijken de meest effectieve orale NSAID’s bij patiënten met osteoartiritis.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 februari 2022 | door Linda de Graaf

Diabetespatiënten melden schommeling bloedglucose na COVID-vaccinatie

Het effect van een coronavaccinatie op de glucosespiegel lijkt beperkt. Toch kan het weleens voorkomen dat door een vaccinatie (zoals ook bij de griepprik) de bloedglucose even schommelt. Dat komt incidenteel voor en is vaak tijdelijk. Bijwerkingencentrum Lareb ontving honderden meldingen van patiënten die last kregen van bloedglucoseschommelingen na een coronavaccinatie.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 februari 2022 | door Gisela Steenvoorden
254255256258259260