26574

SIG’s verbinden beleid en praktijk

De Special Interest Groups (SIG’s) Diabetes, Hart- en Vaatziekten (HVZ), Long en Kwetsbare Ouderen (KO) maken vanuit de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) de verbinding met het veld. In deze SIG’s werken (openbaar) apothekers, kaderapothekers en AGM-apothekers samen. De SIG Instellingsfarmacie is het meest recent opgericht (in 2023) door de WSO en de NVZA voor verbinding tussen beleid en praktijk op het gebied van specifiek de instellingsfarmacie. Ook de SIG Productzorg en bereiden, de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en de SIG Internationaal verbinden beleid met de praktijk op hun specifieke gebied.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 april 2025 | door KNMP

Gepuf

Dat we in Nederland te maken hebben met een klimaatcrisis is duidelijk. Ook de gezondheidszorg speelt een rol bij de klimaatschade. Veel zorgmedewerkers werken al duurzamer: ze gebruiken minder wegwerpproducten en waar het kan minder of andere geneesmiddelen. En bij dat laatste wringt nogal eens de schoen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 april 2025 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP

Medicijnvideo’s op Apotheek.nl nu in vier talen ondertiteld

Naast Nederlandse ondertiteling is het nu ook mogelijk de medicijnvideo’s op Apotheek.nl te bekijken met Engelse, Turkse of Arabische ondertitels. Dit zorgt ervoor dat deze medicijninformatie voor nog meer mensen toegankelijk is. Apotheek.nl biedt ruim 340 ondertitelde video’s aan.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 april 2025 | door KNMP

‘Kruidengeneesmiddel verdient zelfde status als ‘gewoon’ medicijn’

Kruidenpreparaten worden vaak als kruidensupplement aangeboden, niet als kruidengeneesmiddel. Hierbij is er nauwelijks controle op de hoeveelheid werkzame stof en verontreinigingen, met alle risico’s van dien. Het is de hoogste tijd dat geregistreerde kruidengeneesmiddelen een plek krijgen in het basispakket en de apotheek.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 april 2025 | door Janneke Burggraaff en Gerben Hoogsteen

€ 38 miljoen voor zorgdata in Twente en CZ versterkt coöperatie

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Haaglanden die subsidie krijgen van CZ voor het professionaliseren van de coöperatie en apothekers in Twente die samen met andere zorgverleners € 38 miljoen krijgen om informatie-uitwisseling te verbeteren.

Bevindt zich in Achtergrond - 18 april 2025 | door Edwin Bos

Eenduidige voorlichting centraal in landelijk eczeemproject

Eenduidige informatie, tools en scholing over eczeem ontwikkelen, is het doel van het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project (NCEP), zegt apotheker Steven Verhagen-Smits die hierbij nauw is betrokken. “Als patiënten beter zijn geïnformeerd en meer grip hebben op hun aandoening, is het project meer dan geslaagd.”

Bevindt zich in Achtergrond - 18 april 2025 | door Delia Titre

PW17

Bevindt zich in Archief - 25 april 2025

Herexamen 2025 PW17

Welke medicamenteuze opties noemt de NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom ?

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 23 april 2025 | door Marieke Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Pagina_7_figuur_SFK_17_2025.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

4,4% medicijngebruikers naar andere verzekeraar

Rond de jaarwisseling 2024-2025 wisselde 4,4% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern. Dat is 0,4 procentpunt minder dan een jaar eerder, toen het overstappercentage onder medicijngebruikers nog uitkwam op 4,8%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 25 april 2025 | door SFK
146814691470147214731474