26574

Bacteriële vaginose: antibiotica ook voor partner

Bij vrouwen met bacteriële vaginose leidt behandeling van de partner met orale en topicale antibiotica tot minder terugkerende infecties binnen twaalf weken in vergelijking met standaardzorg.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 april 2025 | door Linda de Graaf

Patiënt die je bijblijft

“Daar heb je hém weer!” Iedereen die in de apotheek werkt kent wel die ene patiënt die altijd ongeduldig, narrig of kortaf is. Tijdens een coschap in de openbare apotheek moest ik een medicatiebeoordeling gaan doen. Ik ging op zoek naar patiënten die veel medicatie gebruiken en vond uiteindelijk deze patiënt. Terwijl ik van iedereen hoorde of ik het wel zeker wist dat ik met deze ‘lastige’ man de medicatiebeoordeling wilde doen, zag ik het als een kans om in gesprek te gaan om te weten te komen of hij echt zo ‘naar’ is als iedereen zegt; een echt gesprek.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 april 2025 | door Marjolijn Verheul, masterstudent Farmacie Universiteit Utrecht

Fenotypering kan farmacotherapie naar hoger niveau tillen

Farmacogenetica speelt een belangrijke rol in gepersonaliseerde farmacotherapie en zal in de toekomst verder bijdragen aan verbeterde medicijnbehandelingen. Innovaties in fenotyperingsonderzoek, waaraan in Nederland veel wordt gewerkt, bieden veelbelovende mogelijkheden om voorspellingen van medicatieveiligheid en -effectiviteit te verbeteren.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 april 2025 | door Frank Klont, Martijn Manson en Jesse Swen

Weigering ter hand stellen van off-label voorgeschreven Ozempic is gegrond

Een patiënt verzocht met een uitgeprint recept een apotheek om uitgifte van het geneesmiddel Ozempic. De apotheker weigerde dit en had het vermoeden dat het off-labelgebruik van Ozempic betrof. Ten onrechte, meende de patiënt, die vervolgens een klacht indiende. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de apotheker niets verweten kan worden.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 april 2025 | door Kikki Ouwersloot en Jolijn Geve

‘Morfine geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend’

Oxycodon is in het UMC Groningen binnenkort vrijwel helemaal vervangen door morfine voor de behandeling van pijn. Het middel geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend, benadrukken ziekenhuisapothekers Thijs Oude Munnink en Wouter Bult, die de opioïdenswitch als pioniers hebben vormgegeven. “Als wij dit kunnen kan ieder ziekenhuis in Nederland dit.”

Bevindt zich in Achtergrond - 4 april 2025 | door Frans van den Houdt

SA-App-Berendina

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties

Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.

Bevindt zich in Nieuws - 4 april 2025

PW15

Bevindt zich in Archief - 11 april 2025

Jaarverslag voor alle patiënten

Om de zichtbaarheid van de apotheek te verbeteren stuurt apotheker Mitad Saraç aan al zijn patiënten een jaaroverzicht van wat de apotheek voor die patiënt heeft gedaan. “We moeten beter laten zien wat we kunnen betekenen als behandelaar.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 11 april 2025 | door Edwin Bos

Pagina_7_grafiek_SFK_15_2025.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -
146214631464146614671468