De naam ‘eerste terhandstellingsgesprek’ wijzigt met ingang van volgend jaar in ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. Apothekers kunnen deze prestatie dan niet meer in rekening brengen bij een sterktewisseling. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is dat geen volwaardig begeleidingsgesprek.
reactie vanuit het werkveld : wij zouden heel graag de term <gesprek> uit de omschrijving zien verdwijnen. het geeft aanleiding tot veel onbegrip , irritatie [...]
het niet meer vergoeden van het eu-tarief bij wisseling van sterkte betekent opnieuw een financiele aderlating voor de apotheken. het heeft er alle schijn van [...]
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is bezig een publiek-private samenwerking op te zetten waarin overheden en de farmaceutische industrie wereldwijd samen een nieuw antibioticum ontwikkelen. Ze heeft hierover de afgelopen dagen al gesproken met een aantal grote farmabedrijven.
Schippers spaart kip, geit en varken. "Uit een onderzoek van het Centrum Infectieziektebestrijding en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat de MRSA bij [...]
Philips en Achmea zijn een onderzoek gestart naar zorg op afstand voor patiënten met diabetes, hartfalen of COPD. “Hoe kan e-health bijdragen aan de innovatie van de zorg en het welzijn van de patiënten?” luidt de onderzoeksvraag. De onderzoekers willen in de komende twee jaar vijfduizend patiënten includeren, van wie een derde gebruik zal maken van innovatieve toepassingen van e-health.
De helft van de tien grootste levensverzekeraars actief in Nederland doet niets om de toegang van armen tot medicijnen te bevorderen. Dat meldt de Eerlijke Verzekeringswijzer.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseert een handelsvergunning voor de volgende nieuwe geneesmiddelen:
De CHMP adviseert positief over de volgende indicatieaanpassingen: