26282

Meer apothekers afgestudeerd in 2023

In totaal startten 624 eerstejaarsstudenten in september 2023 aan de drie (bio-)farmaceutische opleidingen in Groningen, Utrecht en Leiden, 89 minder dan het jaar daarvoor. Het aantal afgestudeerde apothekers bedroeg 271, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 januari 2024 | door SFK

AIOS weerbaarder maken

Aios ziekenhuisfarmacie moeten tegenwoordig op veel borden tegelijk schaken, meent opleider Elsbeth Nagtegaal, die ze probeert weerbaarder te maken. “We geven de aios een goede inhoudelijke basis mee.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 januari 2024 | door Edwin Bos

Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant

Door problemen met de productie en distributie bij de fabrikant is het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) tijdelijk beperkt beschikbaar, naar verwachting tot in ieder geval februari 2024. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bevindt zich in Nieuws - 22 januari 2024

Aantal geneesmiddelentekorten in 2023 explosief gestegen

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is vorig jaar hoger dan ooit met 2292, tegenover 1514 in 2022. Dat blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Volgens de KNMP werden vorig jaar zo'n 5 van de 13 miljoen gebruikers van geneesmiddelen geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.

Bevindt zich in Nieuws - 23 januari 2024

Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu

Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.

Bevindt zich in Nieuws - 24 januari 2024

Libmeldy toch vergoed uit pakket voor groep patiënten

Het dure geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD), wordt toch opgenomen in het verzekerd pakket voor een specifieke groep patiënten. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Kamer.

Bevindt zich in Nieuws - 25 januari 2024

Staken parkinsonmedicatie in palliatieve fase ontraden

Patiënten in de palliatieve fase van parkinson zouden bij voorkeur dopaminerge medicatie moeten continueren. Dit staat in de herziene Standaard Ziekte van Parkinson van huisartsenorganisatie NHG.

Bevindt zich in Nieuws - 30 januari 2024

‘Wij leiden professionals op, die trots dit vak uitdragen’

Charlotte Jacobs plaatste in 1887 een opmerkelijke advertentie in het Pharmaceutisch Weekblad, waarin ze uit principe vrouwelijke apothekersassistenten zocht voor haar net geopende apotheek. Deze stap markeerde het begin van een indrukwekkende carrière voor Jacobs, die twintig jaar lang de enige vrouwelijke apotheker in Nederland was. De KNMP heeft het opleidingsinstituut naar haar vernoemd, vanwege de leidende rol die Jacobs vervulde.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 januari 2024 | door Anouchka van Breugel

Publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ opnieuw te zien

Ook apothekers en hun teams hebben de mogelijkheid de campagne te promoten. Zij kunnen gratis posters bestellen, video’s downloaden voor het wachtkamerscherm, en beeldmateriaal en voorbeeldteksten voor sociale media gebruiken.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 januari 2024 | door KNMP

Leren samenwerken

De registratie als specialist betekent voor de openbaar apotheker onder meer verplichte nascholing om in aanmerking te komen voor herregistratie. Continu leren vormt de basis voor de garantie dat de apotheker qua kennis en competenties bij de tijd blijft en patiënten optimale zorg kan verlenen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 januari 2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP
121112121213121512161217