26325

Jan Pieter Schouten

Jan Pieter Schouten

Bevindt zich in Afbeeldingen -

E. Bos on Apotheker adviseert over seks en havermout

wat betekent libidoverhogend?

Bevindt zich in Nieuws - 8 februari 2016

Avondinname toch beter

Wat is het beste tijdstip voor inname van acetylsalicylzuur als anticoagulans? Vollaard en De Jongh meenden dat Bonten te snel was met zijn advies voor avondinname. Tobias Bonten gaat in op hun bezwaren.

Bevindt zich in Achtergrond - 8 februari 2016 | door Tobias Bonten

Check jaarlijkse griepprik

In een FTO over medicatiebeoordelingen kunnen huisartsen en apothekers elkaar informeren over de nieuwe criteria om geneesmiddelen te starten of stoppen. En ze kunnen afspreken wie hiervoor in aanmerking komt.

Bevindt zich in Achtergrond - 8 februari 2016 | door Cindy Reinders

Informatorium 2016 telt bijna veertig nieuwe stoffen

Het Informatorium Medicamentorum 2016 is sinds kort als boek beschikbaar. Het bevat bijna veertig nieuwe stoffen, vooral voor de behandeling van kanker en infecties. Daarnaast neemt het aantal wijzigingen elk jaar toe.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 3 februari 2016 | door Atty Hielema

Nierstichting: ongezouten waarheid over silent killer

De Nierstichting zet in op zoutreductie om nierschade te voorkomen. Als we per dag 3 gram minder zout eten, scheelt dat jaarlijks 1500 doden, zegt directeur Tom Oostrom. Verder wil hij voor patiënten met nierfalen transplantatie bevorderen en dialyse met een draagbare kunstnier realiseren. De patiënt kan dan kiezen waar hij wil dialyseren.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2016 | door Cindy Reinders

Eiwitverlies belangrijke marker bij chronische nierschade

De mate van eiwitverlies bepaalt met de nierfunctie de ernst van chronische nierschade en het risico op complicaties. Reductie van eiwitverlies met RAAS-remmers blijft de eerste stap; voortaan al vanaf 300 mg eiwit in de urine per 24 uur. Voor verdere reductie komen er nieuwe opties aan. De SGLT-2-remmers lijken veelbelovend bij diabetische nefropathie.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2016 | door Cindy Reinders

‘Mijn vriend heeft mij zijn nier gegeven …’

Door cystes moesten Petra Schormans’ tot twee kilo per stuk opgezwollen nieren worden verwijderd. Haar vriend stond een nier af en na de transplantatie begon bij haar de energie weer te stromen. Maar het noodlot sloeg opnieuw toe: borstkanker. “Laatst dacht ik: ik stop ermee. Maar gelukkig heb ik een positieve instelling.”

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2016 | door Edwin Bos

Recente nierfunctiegegevens vaak onbekend in apotheek

Zo’n 10% van de Europese bevolking heeft een verminderde nierfunctie. Dit is vaak niet in de apotheek bekend en kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten. Onderzoek van UPPER, netwerk voor onderzoek in de farmaceutische praktijk van de Universiteit Utrecht, laat zien dat meer informatie-uitwisseling tussen arts en apotheek de medicatiebewaking ten goede komt.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2016 | door Ellen Koster, Daphne Philbert, Nina Winters, Marcel Bouvy

Patient

Patient Myrthe met haar moeder

Bevindt zich in Afbeeldingen -
109010911092109410951096