26528

Columnist_Nancy_ValentinOng_2023.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Vals recept

In de e-mail-inbox van de apotheek ontvingen we een e-mail van een vrouw. In keurig Nederlands geschreven met in de bijlage een recept van ‘haar’ arts in Milaan. Ze vroeg of ze dit recept bij ons kon indienen en stuurde gemakshalve een tekst uit een Europees wetboek mee, waarin staat dat zorgverleners uit de lidstaten recepten van elkaar dienen te honoreren. Ik zocht de arts op, het recept zag er legitiem uit en het was geen bijzonder geneesmiddel.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 oktober 2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

copy_of_Frans_van_den_Houdt_nieuw.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Herhalen

“De minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne heeft met betrekking tot het toenemend aantal verkeersongevallen, waarbij het gebruik van geneesmiddelen een rol speelt, een Werkgroep Geneesmiddelen en verkeersveiligheid ingesteld met het verzoek zich te beraden omtrent de maatregelen welke moeten worden getroffen teneinde personen, die aan het verkeer deelnemen, te waarschuwen voor de risico’s, welke zij lopen en die zij kunnen veroorzaken ten gevolge van geneesmiddelengebruik.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 oktober 2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Nieuwe DHPC waarschuwt voor veiligheidsrisico's bij levetiracetam

Bij gebruik van bepaalde nieuwe productverpakkingen van het anti-epilepticum levetiracetam is er een risico op medicatiefouten. Hiervoor wordt gewaarschuwd in een Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) die door de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC is beoordeeld. De doseerspuit van 3 ml van onder meer het handelsproduct Keppra 100 mg/ml-drank wordt vervangen door een doseerspuit van 5 ml. Bovendien bevat de nieuwe spuit naast een schaalverdeling van 0,1 ml een extra schaalverdeling van 0,25 ml. Deze veranderingen kunnen leiden tot doseerfouten.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 oktober 2024 | door PW

Afvalton strekt tot lering

Hamid Gongai keerde een halve afvalton met teruggebrachte medicatie om, analyseerde de inhoud, en constateerde tot zijn verrassing – en schrik – dat antibiotica het meest worden ingeleverd. Op plek twee staan NSAID’s en op drie anticoagulantia.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 18 oktober 2024 | door Annemiek Veelenturf

Verpakking optreknaald Vabysmo kan beschadigd zijn

In de verpakking van de optreknaald bij het geneesmiddel Vabysmo (faricimab) kan een scheur zitten. De naald is dan mogelijk niet steriel, en de naald en het oogmedicijn mogen dan niet meer worden gebruikt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bevindt zich in Nieuws - 17 oktober 2024

Aanleverspecificaties PW en PW online

Bevindt zich in Bestanden - 17 oktober 2024 | door K. Aniba (451295)

NHG: overweeg niet-sederende antihistaminica bij anafylaxie

Bij huidklachten door anafylaxie kan de huisarts bepaalde antihistaminica overwegen. Dit staat in de herziene behandelrichtlijn Geneesmiddelen en zuurstof in spoedeisende situaties van huisartsenorganisatie NHG.

Bevindt zich in Nieuws - 17 oktober 2024

Een op de vijf Nederlanders had vorig jaar een allergie

Het aandeel Nederlanders dat aangeeft een allergie te hebben is toegenomen van 18% in 2014 tot 21% in 2023. Allergieën komen het vaakst voor onder 25- tot 35-jarigen en volwassen vrouwen hebben vaker een allergie dan volwassen mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Bevindt zich in Nieuws - 17 oktober 2024
952953954956957958