Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een openbaar apotheker geen informatie over geneesmiddelen aan patiënten verstrekt. Sterker nog: de apotheker heeft de verantwoordelijkheid en de morele plicht om de patiënt bij het afleveren van een geneesmiddel informatie te geven. Dat was vijftig jaar geleden wel anders ... Tijdens de Farmaceutisch Historische Dag van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, op dinsdag 22 oktober, staan sprekers stil bij de geschiedenis en de toekomst van patiënteninformatie.
Een aanzienlijke daling in bloeddruk door intensieve controle van geneesmiddelspiegels en gepersonaliseerde medicatiefeedback bij patiënten met langdurig hoge bloeddruk: het klinkt onwerkelijk, maar dit is precies wat het RHYME-RCT (Resistant Hypertension: MEasure to ReaCh Targets)-onderzoek heeft bereikt. Deze verbetering is vooral te danken aan de toegenomen therapietrouw aan antihypertensiva.
Apothekersassistenten merken vaak dat patiënten met eczeem hun corticosteroïden en indifferente crèmes niet goed gebruiken. Door nieuw ontwikkelde materialen over eczeem voelen apothekersassistenten zich zelfverzekerder bij het begeleiden van patiënten aan de balie. Dankzij een informatieboekje voor patiënten gaf bijna twee derde van hen aan iets nieuws te hebben geleerd over de behandeling van eczeem.