26537

Pagina_29_Caplacizumab_figuur_2B.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_29_Caplacizumab_tabel.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Caplacizumab optimaliseert aanpak levensbedreigende ziekte TTP

Caplacizumab blijkt effectief bij de behandeling van de acute, levensbedreigende ziekte trombotische trombocytopenische purpura (TTP). Onderzoek suggereert dat verdere optimalisatie mogelijk is door het middel eerder te starten, om de dag te doseren en eerder te staken, waardoor kosten worden bespaard.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 december 2020 | door Lotte Meijer Anja Mäkelburg en Thijs Oude Munnink

Pagina_25_Historie.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Goud dat niet blinkt en de parel van Mary Walker

De zoektocht naar geneesmiddelen tegen auto-immuunziekten is tot ver in de twintigste eeuw een blindemanspel gebleven. Dat kwam omdat de mechanismen achter deze ziekten onbekend waren en de grote bloei van de immunologie als wetenschap pas in de tweede helft van die eeuw plaatsvond.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 december 2020 | door Kees Baggerman

Pagina_22_Avatar.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Ruim 10% groei verwacht van gebruikers biologicals

Het gebruik van biologicals neemt ook in 2020 weer toe. Naar verwachting zullen poliklinische apotheken dit jaar aan zo’n 60.000 patiënten een biological of een biosimilar verstrekken, een groei van ruim 10% ten opzichte van 2019. Bij ruim de helft van de verstrekkingen is een reuma­toloog de voorschrijver. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 4 december 2020 | door SFK

Van een persoonlijk gesprek tot een digital human apotheker

Om het gebruik te verbeteren van het reumageneesmiddel methotrexaat start de Sint Maartenskliniek met een pilot met een digital human apotheker. Zo kunnen reumapatiënten virtueel en 24/7 worden begeleid. De digitale apotheker kan menselijke gesprekken voeren door te horen, te begrijpen en te reageren. Ze heeft een vriendelijke stem en gezichtsuitdrukking en gebruikt emotie in de communicatie.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 december 2020 | door V.J.B. Huiskes, C.A.W. Rijcken en B.J.F. van den Bemt

Fostemsavir behoudt effectiviteit na 96 weken

Bij intensief behandelde personen met gevorderde hiv-1-infectie en gelimiteerde behandelopties laat een op Fostemsavir gebaseerd behandelingsregime een behouden respons zien gedurende 96 weken.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 december 2020 | door PW

Gunstig effect alteplase bij herseninfarct met onbekende start

Bij patiënten met een beroerte met een onbekend tijdstip van start van de symptomen leidt intraveneus alteplase tot een betere functionele uitkomst na negentig dagen dan placebo of standaardzorg. Dit ondanks een toegenomen risico op een symptomatische intracraniële bloeding.

Bevindt zich in Achtergrond - 4 december 2020 | door Linda de Graaf
782783784786787788