Patiënten willen graag samen met de huisarts of medisch specialist beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder zevenduizend patiënten blijkt dat één op de vijf niet betrokken is bij de keuze voor behandeling of zorg.
Vanwege de COVID-19 pandemie worden certificaten van fabrikanten en vergunninghouders voor productie en distributie van geneesmiddelen automatisch verlengd tot eind 2021. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die hiermee het advies volgt van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Bijna 26.000 gediplomeerde en BIG-geregistreerde zorgverleners werken niet en hebben een uitkering of zijn met pensioen. Van hen is 84% verpleegkundige of arts. Dat blijkt uit cijfers over 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal verwijzingen door de huisarts naar een medisch specialist neemt weer toe. Ook het aantal spoedverwijzingen is bijna weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe data van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van de crisis voor de reguliere zorg.
Nederlanders zijn zich in de loop van de coronacrisis meer zorgen gaan maken over hun eigen gezondheid en die van hun familie. Ook is de informatiebehoefte veranderd: van cijfers over de uitbraak naar testen en immuniteit. Dat blijkt uit een onderzoek door Nivel en RIVM.
Van alle verpleegkundigen en verzorgden heeft de helft een tekort aan beschermende middelen zoals mondkapjes. Een derde ervaart psychische druk om zonder bescherming zorg te leveren. Dat blijkt uit een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) waaraan tienduizend respondenten hebben meegedaan.
Een gewapende man heeft vanmorgen de Van den Berg’s Apotheek aan de Willem van Noorthstraat in Utrecht overvallen. Hij dreigde met een pistool en ging er met een geldbedrag vandoor.