26312

‘Veel jonge medewerkers verlaten apotheek weer snel’

Door vergrijzing en het grote aantal jonge apothekersassistenten dat de branche weer snel verlaat, is in openbare apotheken sprake van een negatief arbeidsaanbod. Neemt de zorgvraag verder toe dan kunnen personeelstekorten ontstaan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek Openbare Apotheken 2021 van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

Bevindt zich in Nieuws - 24 november 2021

Openbaar apothekers minderen geneesmiddelen bij overbehandeling diabetes

Bij patiënten met diabetes type 2 en een hoog risico op hypoglykemie is het van belang mogelijke overbehandeling en problemen met medicatiegebruik te verminderen. Een haalbaarheidsstudie – onderdeel van het DISCARDt-onderzoeksproject – laat zien dat een gerichte medicatiebeoordeling door openbaar apothekers hiervoor geschikt is. Veertien apothekers includeerden bijna honderd diabetespatiënten.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 november 2021 | door Mette Heringa, Gert Baas, Stijn Crutzen, Katja Taxis en Petra Denig

Nieuwere middelen tegen migraine zijn minder effectief

De nieuwe migrainemiddelen lasmiditan, rimegepant en ubrogepant zijn geassocieerd met een lagere effectiviteit dan de triptanen. Lasmiditan had het grootste risico op bijwerkingen. Bepaalde triptanen hadden een grotere kans op bijwerkingen dan rimegepant en ubrogepant.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 november 2021 | door Linda de Graaf

Hoogste tijd om de potentie van de apotheker maximaal te ontsluiten

De potentie van de apotheker als medicatiespecialist wordt op dit moment nog onvoldoende benut binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Promotieonderzoek van Jeroen van de Pol toont aan dat hij maar beperkt in staat is de beschikbare tijd te besteden aan farmaceutische patiëntenzorg (FPZ), terwijl patiënten dit wel belangrijk vinden. Te denken valt onder meer aan voorschrijven door de apotheker bij kleine kwalen en point of care-testing.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 november 2021 | door Jeroen van de Pol

Pilstrip

Een van de grote ergernissen van reumapatiënten is dat verpakkingen zo zijn gemaakt dat ze de geneesmiddelen er helemaal niet of slechts na geklooi met gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en mesjes uit kunnen krijgen.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 november 2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Niet voor mij

Zeer bijzonder was dit jaar de griepvaccinatie bij de huisartsen. Onze apotheek ligt in een gezondheidscentrum met zes huisartsen en we waren voorbereid op deze dag. We deden een andere deur open in onze glazen wand en probeerden wachtenden voor de apotheek te scheiden van wachtenden voor de prik.

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 november 2021 | door Jaap Dik, apotheker te Vianen

Zichtbaar voor patiënten

Door haar praktijkervaring in België, waar apothekers veel meer aan de balie staan, leerde Evelyne Verhofstede hoe belangrijk het is patiënten persoonlijk te benaderen. Ze draait daarom ook mee in het apotheekteam. “Patiënten aan de balie roepen me soms uit mijn kantoor.”

Bevindt zich in Vaste rubrieken - 26 november 2021 | door Edwin Bos

Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek

Rogier Hilbers van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde vaccineert als eerste apotheker in Nederland zelf patiënten tegen het coronavirus. Sinds begin deze week kunnen zijn patiënten zonder afspraak binnenlopen voor hun eerste of tweede prik. “We zorgen dicht bij de mensen in hun eigen wijk voor een uitbreiding van het vaccinatienetwerk van de GGD.”

Bevindt zich in Nieuws - 25 november 2021

’Dankzij parasieten beter begrip van afweersysteem’

Voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van betere vaccins tegen parasitaire infecties, zoals malaria, en geneesmiddelen tegen allergieën en inflammatoire ziektes, kreeg de Leidse hoogleraar Maria Yazdanbakhsh vorige maand de Spinozapremie. “Door parasitaire infecties te bestuderen, doen we ook op andere gebieden nieuwe ontdekkingen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 26 november 2021 | door Linda de Jonge

DAS-paspoort betrekt RA-patiënt bij sturing behandeling op ziekteactiviteit

Een goede behandeling van reumatoïde artritis (RA) is patiëntgericht en ziekteactiviteit-gestuurd. Nederlandse poliklinieken zijn daar inmiddels goed op ingericht. Het is nu belangrijk dat behandelaren daarover goede patiënteducatie aanbieden, zodat zij samen met patiënten behandelbeslissingen kunnen nemen. Daarvoor is de DAS-pas-strategie ontwikkeld.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 november 2021 | door Marieke Spijk
166167168170171172