4674

‘Liever 33 keer Herceptin, dan één keer chemo’

Op jonge leeftijd werd bij Sandra Verhoeven borstkanker geconstateerd. Een borstsparende operatie was niet mogelijk, waarna ze startte met een chemokuur, aangevuld met trastuzumab (Herceptin) en tamoxifen. “Deze immunotherapie zou mijn kansen op overleven vergroten met 30 tot 40%. Daar ben ik natuurlijk voor gegaan.”

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door Edwin Bos

‘We staan te veel op de rem bij toelating nieuwe middelen’

AstraZeneca ontpopt zich steeds meer als biofarmaceutisch bedrijf met het accent op biologicals. Zo kondigde het concern onlangs aan de diabetes-tak van Bristol-Myers Squibb over te nemen. Directeur Hans Sijbesma van AstraZeneca Nederland vindt Nederland te behoudend met het toelaten van nieuwe middelen die bewezen effectief zijn.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door Frits Baltesen

gast@pw.nl on ‘We staan te veel op de rem bij toelating nieuwe middelen’

VOORZITTER NEFARMA MISLEIDEND Het kernprobleem van nieuwe geneesmiddelen is de snelle toelating tot de markt. Ze zijn de eerste jaren altijd onbewezen veilig en onbewezen [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 21 januari 2014

Levenskwaliteit stijgt enorm dankzij migraineprofylaxe

De herziene NHG-Standaard Hoofdpijn biedt huisartsen meer farmacotherapeutische mogelijkheden bij de preventieve behandeling van migraine en clusterhoofdpijn. Apotheker Karen de Leest zegt hierover dat zij het belangrijk vindt om patiënten concreet uit te leggen dat het aantal migraineaanvallen halveert door het gebruik van migraineprofylaxe.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door c.reinders@knmp.nl

Binnendringend micro-organisme stuit op complex immuunsysteem

‘Monoklonale’ antilichamen zijn een product van het verworven immuunsysteem. Ze zijn ontstaan uit geprolifereerde en gedifferentieerde B-lymfocyten, de dragers van humorale immuniteit. Om de werking te begrijpen, is kennis van het immuunsysteem nodig.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door Ger T. Rijkers en Nadine den Haan

De farmaceutische kant van monoklonale antilichamen

Monoklonale antistoffen voeren de lijst aan van geneesmiddelen die wereldwijd de hoogste omzet genereren. Vooral voor auto-immuunziekten hebben ze grote therapeutische waarde. Farmacokinetisch wijken ze sterk af van laagmoleculaire geneesmiddelen. Ook vragen ze een speciale behandeling om aggregaatvorming, en daarmee immunogeniciteit, te voorkomen.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door Daan J.A. Crommelin

H.C.J. Geers on De farmaceutische kant van monoklonale antilichamen

Fantastisch artikel, eindelijk gaat het weer over de inhoud in het PW, ik hoop dat de trend doorzet! Harm Geers

Bevindt zich in Achtergrond - 3 februari 2014

Kring-apotheek Swarte on De farmaceutische kant van monoklonale antilichamen

"Verhitten, bevriezen en SCHUDDEN van MAB-preparaten kunnen gemakkelijk leiden tot aggregaatvorming en daarmee een immuunrespons. Dat leidt uiteindelijk tot het onwerkzaam worden van het MAB. [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 4 februari 2014

Monoklonaal antilichaam geleidt cytotoxische stof naar tumor

Monoklonale antilichamen spelen een grote rol in de oncologie. Naast nieuwe antilichamen zijn ook nieuwe toepassingen van bestaande antilichamen ontwikkeld: antilichaam-geneesmiddelconjugaten, combinaties van monoklonale antilichamen en bispecifieke antilichamen.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door A.D.R. Huitema, J.H.M. Schellens, J.H. Beijnen

Biosimilars: goed voor de patiënt en het zorgbudget

Zoals alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen voldoen generieke biologicals – biosimilars – aan de hoogste kwaliteitseisen. Ze kunnen dus met vertrouwen gebruikt worden. Dat kan de stijging van geneesmiddelkosten beperken.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 januari 2014 | door Arnold G. Vulto
284285286288289290