4674

Allergieprotocol is gezamenlijke inspanning zorgverleners

Optimalisatie van de registratie van allergiemeldingen is cruciaal voor de behandeling en medicatieveiligheid van patiënten. Uniforme afspraken en communicatie met andere zorgverleners is hierbij essentieel, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd bij Service Apotheek Oosterbroek in Zuidbroek. “Bewustwording en goede voorlichting met heldere afspraken worden als belangrijk gezien.”

Bevindt zich in Achtergrond - 7 juni 2024 | door Meryem Kaplan en Willem Groenendijk

Rijden met benzo’s: voor patiënt veel onduidelijk

Patiënten die benzodiazepinen gebruiken blijven vaak met vragen zitten over het effect hiervan op de rijvaardigheid. Informatie die de apotheker of huisarts verstrekt is vaak onvoldoende toegespitst op hun specifieke situatie. Dit blijkt uit een enquête van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. “Vertel de patiënt hoe lang de rijbeperking geldt na inname.”

Bevindt zich in Achtergrond - 7 juni 2024 | door Sophie ter Hark, Marcel Stroo en Els Dik

‘In heel Europa zie je een verschuiving van medicijnverstrekking naar zorgtaken’

Tekorten van geneesmiddelen, hulpmiddelen en medisch personeel spelen in heel Europa, en staan daarom centraal op het congres van de Europese vereniging van openbaar apothekers PGEU in Amsterdam op 10 juni. Voorzitter van de PGEU dit jaar is Aris Prins. “Geweldig om good practices uit landen met elkaar te delen; het verrijkt mijn werk als voorzitter.”

Bevindt zich in Achtergrond - 7 juni 2024 | door Frans van den Houdt

Toolkit en slimme voorzetkamer bieden inzicht in therapieontrouw

Van alle patiënten met astma of COPD is 70 tot 80% niet therapietrouw. Ondanks alle inspanningen is dit in dertig jaar nauwelijks verbeterd. Een nieuwe toolkit en een digitale voorzetkamer geven inzicht in de oorzaken van deze therapieontrouw en maken meer geïndividualiseerde educatie mogelijk.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 juni 2024 | door Boudewijn Dierick

Eerder inzetten erenumab leidt tot betere profylaxe

Het eerder toepassen van erenumab als profylaxe bij patiënten met episodische migraine leidt tot een grotere effectiviteit, veiligheid en therapietrouw dan het doorgaan met niet-specifieke preventieve middelen.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 juni 2024 | door Linda de Graaf

Meer structuur in de beoordeling van medicatie van ic-patiënt

Medicatiebeoordelingen zijn nodig om de medicatieveiligheid bij patiënten op de intensive care te optimaliseren. Daarom is in het HagaZiekenhuis ’T HAAGSE LIED ontwikkeld, als Nederlandse variant op het Canadese ezelsbruggetje FASTHUG-MAIDENS, waarmee ic-apothekers worden geholpen om een gestructureerde medicatiebeoordeling uit te voeren.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 juni 2024 | door Karen Zaky, Liesbeth Bosma, Wouter Bult en Charlotte Mittendorff

Zorgen voor een gezonde zwangerschap

Zowel vrouwen als mannen krijgen in Apotheek Pillen en Praten een preconceptieconsult aangeboden. Hierin neemt farmaceutisch manager Ayaat Moustafa de medicatie van mensen met een zwangerschapswens door. Daarnaast komen leefstijladviezen aan bod. “Veel mensen weten niet dat roken de kwaliteit van zaadcellen kan beïnvloeden.”

Bevindt zich in Achtergrond - 14 juni 2024 | door Delia Titre

Hydreren bij cisplatine kan korter

Hydreren bij cisplatine kan korter, concludeert de commissie Duurzaamheid en Doelmatigheid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) die een aantal aanbevelingen doen om het hydratieschema bij cisplatine te standaardiseren. Doel hiervan is tijdsbesparing, zonder daarbij het risico op nefrotoxiciteit te vergroten.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 juni 2024 | door Kelly Niggebrugge, Lisanne van Merendonk, Dorieke van Balen, Mirjam Crul, Matthijs E.C. van de Poll, Machteld Wymenga, Maartje Los, Gabe S. Sonke, Annelieke E.C.A.B. Willemsen, Anniek Goosens, Roelof W.F. van Leeuwen, Bregtje C.M. Hermans, Hilde Jalving en Annemarie Becker-Commissaris

Huisbezoek brengt rust en duidelijkheid na ontslag

Meneer (65 jaar) is met spoed opgenomen in het ziekenhuis vanwege een buikaneurysma. Na een zware operatie mag hij vier dagen later naar huis. Meneer is in shock van de gebeurtenis, moe van de operatie en versuft door de pijnstilling. Tijdens het ontslag krijgt hij acht geneesmiddelen mee. Na ontvangst van het medicatie-overzicht besluit de farmaceutisch consulent vanuit de eigen openbare apotheek van meneer contact op te nemen.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 juni 2024 | door Beau Meijerink, Marloes Pieksma en Mette Heringa

Rifasutenizol is effectief tegen H. pylori

Monotherapie en combinatiebehandeling met het nieuwe antibioticum rifasutenizol is veilig en wordt goed verdragen door gezonde deelnemers en patiënten met een infectie met Helicobacter pylori.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 juni 2024 | door Linda de Graaf
233234235237238239