4631

Algoritme voorspelt respons op SGLT-2- en DPP-4-remmer

Een algoritme gebaseerd op HbA1c, leeftijd, BMI, eGFR en alanine aminotransferase (ALAT) kan de respons op behandeling met een SGLT-2-remmer en een DPP-4-remmer voorspellen. Dit model kan daarmee de keuze voor een optimale behandeling van personen met diabetes type 2 ondersteunen.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 februari 2023 | door Linda de Graaf

Fluconazol veilig bij gebruik van DOAC

Patiënten die een DOAC gebruiken en met fluconazol worden behandeld, hebben geen significant hoger risico op een bloeding.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 februari 2023 | door Linda de Graaf

‘Het is belangrijk dat apotheker en arts osteoporosepatiënt zelfde verhaal vertellen’

De nieuwe richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie helpt om de zorg aan patiënten met botontkalking te verbeteren. Maar waar het volgens apotheker Maartje van Gerven echt op aankomt is goede begeleiding en er continu op wijzen hoe belangrijk de medicatie is. “Als u een been of heup breekt, bent u veel verder van huis. Dat blijf ik maar herhalen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 17 februari 2023 | door Frans van den Houdt

D.T. Hendriksz (123660) on Wijkverpleegkundige heeft een sterk signalerende functie bij de patiënt thuis

Collega van Hattum moet niet betalen voor Electronische Toediensystemen. De keuze wordt gemaakt door de thuiszorgorganisaties en de Zorgkantoren geven hen daarvoor een fiks bedrag. [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 3 juli 2020

K.E. de Jager (429568) on ‘Huisarts en apotheker zijn samen verantwoordelijk voor zelfzorg’

Ik vraag me af hoeveel collega's bewaken op topicale NSAIDs in combinatie diabetes/nierinsufficiëntie. In de G-standaard komt deze interactie volgens mij niet voor en is [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 15 juli 2020

F.J.M van den Houdt (461233) on Voorgevulde steriele spuit: product van de toekomst

Reactie van Karin Larmené- Beld: De spuiten worden gedurende 15 minuten bij 121C gesteriliseerd met behulp van een mixed-air autoclaaf.

Bevindt zich in Achtergrond - 6 oktober 2020

A.K. van Nunen (180060) on Tweede uitgifte goed moment voor gesprek over rijvaardigheid

Een van de adviezen welke genoemd wordt is om gezamenlijk naar de mogelijkheden en de risico's te bespreken. Probleem voor ons als apotheek is dat [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 22 januari 2021

A.J.E. Zaagman (409296) on Alerte apotheker kan meer fouten bij antistolling ondervangen

Het zou erg handig zijn om een tabel (app nog mooier !) te hebben waarin alle mogelijke combinaties, indicaties, therapieduur en stop momenten staan. Ik [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 8 februari 2021

Rhenium-188-HEDP effectief en veilig bij botmetastasen

In het Meander Medisch Centrum is een botzoekendtherapeutisch radio-farmacon ontwikkeld: rhenium-188-HEDP, een complex van een krachtige bètastraler en een bisfosfonaat. De palliatieve toepassing bij botmetastasen ten gevolge van prostaat- of borstkanker bleek effectief bij circa 70% van de patiënten, terwijl de bijwerkingen mild en voorbijgaand waren.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 mei 2017 | door Rogier Lange

Interventies vooral gericht op farmacotherapie en logistiek

Apothekers wijzigen 5,5% van alle recepten. Dit heeft veelal met logistiek te maken, zoals de vervanging van geneesmiddelen die (tijdelijk) niet leverbaar zijn. Verder passen apothekers gemiddeld 6 voorschriften per dag aan ter verbetering van de farmacotherapie, een verdubbeling ten opzichte van 1999. Dit blijkt uit onderzoek onder 275 apothekers door SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy, in opdracht van de KNMP.

Bevindt zich in Achtergrond - 26 mei 2017 | door Ellen van Loon, Sander Borgsteede en Annemieke Floor-Schreudering
141516181920