4674

Goede begeleiding patiënt noodzakelijk bij gedwongen wisselen medicijn

Patiënten worden regelmatig gedwongen te wisselen van hun vertrouwde geneesmiddel naar een medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon. Substitutie raakt patiënten op verschillende manieren; ze ervaren onder andere (meer) bijwerkingen of een afname van de werking van het geneesmiddel. Goede begeleiding van de patiënt is daarom essentieel.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 maart 2023 | door Wafae El Allouchi en Rob Essink

Afname klachten na minderen medicatie bij kwetsbare oudere

Mevrouw B (80 jaar) is bijna acht jaar geleden gediagnostiseerd met alzheimer. Ze woont zelfstandig met thuiszorg en hulp van haar dochter. Bij mevrouw B is een medicatiebeoordeling uitgevoerd met focus op minderen en stoppen. Dit leidde tot het staken van zes geneesmiddelen waardoor ze nu nog maar twee middelen gebruikt.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 maart 2023 | door Sasja van Leeuwen, Gert Baas en Mette Heringa

Antidepressiva vaak niet effectief tegen pijn

Selectieve serotonine- en noradrenaline-heropnameremmers (SNRI’s) zijn, met matige zekerheid van bewijslast, effectief bij de behandeling van rugpijn, postoperatieve pijn, neuropathische pijn en fibromyalgie. Antidepressiva bij andere pijncondities zijn ineffectief of de bewijslast is laag.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 maart 2023 | door Linda de Graaf

Switch van oxycodon naar morfine leidt tot forse afname van gebruik opioïden

De afdeling hematologische oncologie van het UMC Groningen is overgegaan op het gebruik van morfine in plaats van oxycodon. Na deze switch is het gebruik van orale opioïden op deze afdeling met 35% gedaald en is het aantal ontslagrecepten met een oraal opioïd zelfs met 41% afgenomen.

Bevindt zich in Achtergrond - 3 maart 2023 | door Thijs Oude Munnink en Carin Hazenberg

TAAR’s veelbelovend als doelwit bij therapie schizofrenie

Trace amine-associated receptors (TAAR’s) zijn volgens recent onderzoek mogelijk betrokken bij de ontwikkeling en behandeling van psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie. TAAR’s zouden de afgifte en signalering van dopamine in de hersenen kunnen reguleren; bij personen met schizofrenie is deze regulatie mogelijk verstoord.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 maart 2023 | door Jan Beugelink

Risico op klinisch relevante interacties SSRI’s + statines

Uit onderzoek naar mogelijke wisselwerkingen tussen SSRI’s en statines blijkt onder meer dat sommige patiënten spierpijn kunnen krijgen. Ook wordt duidelijk dat het bij patiënten met risicofactoren op myopathie beter is om fluvoxamine te vermijden. Bij het inschatten van risico’s op interacties (en bijwerkingen) moet rekening worden gehouden met individuele patiënteigenschappen.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 maart 2023 | door Sergei Petrykiv en Philip Michielsen

Repurposing kan 't verschil maken bij depressie

Behandelsucces voor mensen met depressie kan mogelijk worden vergroot door de behandeling te richten op onderliggende pathofysiologische mechanismen. In twee lopende studies van het Amsterdam UMC worden patiënten daarom geselecteerd op basis van deze mechanismen en wordt behandelingen gericht op deze mechanismen toegevoegd aan standaard antidepressiva.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 maart 2023 | door Joël Zwiep, Femke Lamers, Yuri Milaneschi en Pierre Bet

Quetiapine als slaapmiddel: bijwerkingen die je wakker schudden

Lareb heeft 95 meldingen van psychische bijwerkingen bij gebruik van quetiapine als slaapmiddel ontvangen, waaronder zelfmoordgedachten en -pogingen. In veertien meldingen werden naast quetiapine ook antidepressiva en/of andere antipsychotica gebruikt. Vanwege te weinig bewijs van de effectiviteit van quetiapine bij slapeloosheid en de ernstige bijwerkingen die kunnen ontstaan, ook bij lage doseringen, wordt het bij deze indicatie afgeraden.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 maart 2023 | door Mariam Boussaidi en Petra Zweers

KNMP Voorjaarscongres 2023

Bevindt zich in Achtergrond - 10 maart 2023 | door PW

Afbouwen van antidepressivum met op maat gemaakt stappenplan

Nijmeegse apothekers hebben sinds 2019 al zo’n veertig antidepressivumgebruikers geholpen met het afbouwen van hun medicatie. Samen met de patiënt maakt de apotheker hiervoor een stappenplan op maat. Dankbare zorg, meent Miriam Stoks. “Apothekers kunnen laten zien wat ze waard zijn.”

Bevindt zich in Achtergrond - 10 maart 2023 | door Linda de Jonge
119120121123124125