26525

Training helpt apotheekteam bij lastig gesprek over medicijnwisseling

Medicijnwisselingen kunnen leiden tot lastige gesprekken aan de balie. Als wisselingen niet goed worden toegelicht, kan dit leiden tot onveilig of ineffectief medicijngebruik. Onderzoekers van het Nivel, Universiteit Utrecht en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy ontwikkelden een communicatietraining om apotheekteams meer handvatten te geven en beter voor te bereiden op moeilijke gesprekssituaties.

Bevindt zich in Achtergrond - 11 november 2022 | door Laura Schackmann, Ellen Koster, Mette Heringa en Marcia Vervloet

Pagina_21_iStock1268568532.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Rechter: apotheker Amsterdam UMC mag CDCA magistraal bereiden

De vergunninghouder van het weesgeneesmiddel Leadiant vroeg de inspectie maatregelen te nemen tegen de apotheker van het Amsterdam UMC, die dit geneesmiddel bereidde ten behoeve van Nederlandse patiënten en daarvoor ook reclame maakte. De inspectie greep in, maar hield het bij een waarschuwing. De vergunninghouder maakte bezwaar en ging vervolgens bij de rechtbank in beroep, maar haalde daar bakzeil.

Bevindt zich in Achtergrond - 11 november 2022 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Pagina_16_iStock1356032864.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Nieuwe medicijnen maken diabeteszorg nog persoonlijker

De behandeling van diabetes type 2 is de laatste jaren substantieel veranderd. Doordat veel nieuwe medicijnen op de markt zijn gekomen, is het nu mogelijk om patiënten op maat te behandelen. Met het verschijnen van een nieuwe behandelrichtlijn zijn hiervoor de eerste stappen gezet, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Dit is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Judith de Ruijter-van Dalem.

Bevindt zich in Achtergrond - 11 november 2022 | door Judith de Ruijter-van Dalem en Johanna H.M. Driessen

Pagina_12_iStock509906014.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

copy11_of_Pagina_15_tabel.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Optimaliseer kindermedicatie en voorkom zo bijwerkingen

In veel geneesmiddeldrankjes die kinderen krijgen zitten alcoholen of andere hulpstoffen die bijwerkingen kunnen veroorzaken. Over die hulpstoffen komt steeds meer kennis beschikbaar terwijl richtlijnen worden aangescherpt. “We zouden graag zien dat bij nieuwe richtlijnen wordt nagedacht over de combinatie propyleenglycol en ethanol, gezien de competitie voor alcoholdehydrogenase enzymen.”

Bevindt zich in Achtergrond - 11 november 2022 | door Jozien van der Kloes, Liesbeth Ruijgrok en Bregje Witjes

Pagina_11_Eindefax.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

‘Fax moet binnen twee jaar weg zijn uit alle apotheken’

Zorgverleners faxen nog steeds massaal: naar schatting zo’n 10 miljoen keer per jaar. Het landelijke programma Faexit wil het onveilige apparaat binnen twee jaar definitief weg hebben uit de zorg. Mariska van Laarhoven en Marieke van Haren zijn apothekers in koploperregio Noordoost-Brabant, waar bijna alle apotheken inmiddels zijn gestopt met faxen. “Stoppen met faxen betekent: trek zelf de stekker eruit.”

Bevindt zich in Achtergrond - 11 november 2022 | door Edwin Bos
909910911913914915