26311

Stateofart1.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Aan de balie: alert op dementie

Door de training ‘Samen dementievriendelijk’ zijn de apotheekteams van Apotheek Geesterduin en Apotheek Made alerter op patiënten met beginnende dementie en weten ze hoe te handelen. “Tijdens het werk-overleg is het bespreken van deze patiënten inmiddels een vast item.”

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2017 | door Edwin Bos

AmyloidPW62017.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Voorbodes van alzheimer al vroegtijdig op te sporen

Een van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer is ophoping van amyloïdplaques. Deze plaques komen ook veelvuldig en al vanaf middelbare leeftijd voor bij personen zonder dementiesymptomen. Bovendien zijn ze gerelateerd aan subtiele achteruitgang van het geheugen, blijkt uit het promotieonderzoek van Willemijn Jansen.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2017 | door Willemijn Jansen

Medicatiegebruik ratjetoe bij demente met polyfarmacie

Tien of meer geneesmiddelen correct innemen is altijd lastig. Bij demente patiënten is het helemaal ondoenlijk. De casus van mevrouw M illustreert hoe het uit de hand kan lopen, ondanks allerlei ondersteuning. Uiteindelijk kwam de thuiszorg met de ultieme oplossing: een kluisje.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2017 | door Arjan Polderman

MSPW62017.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

VitaminePW62017.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Invloed van vitamine D op MS: tussen hype en hoop

Vitamine D-spiegels hebben vooral aan het begin van het ziekteproces van multipele sclerose invloed op ziekteactiviteit en ziekteprogressie. Promovenda Anne-Hilde Muris zocht uit hoe dit precies werkt. Zij vond dat vitamine D niet zozeer het immuunsysteem verandert, maar een verdere verstoring voorkomt.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2017 | door Anne-Hilde Muris

BijwerkingenPW62017.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Soms ernstige complicaties bij geneesmiddelen tegen MS

Bijwerkingencentrum Lareb heeft 95 meldingen ontvangen van progressieve multifocale leuko-encefalopathie, een ernstige neurologische aandoening die een fatale afloop kan hebben. De bijwerking trad onder meer op na gebruik van natalizumab, fingolimod en dimethyl-fumaraat. De indicatie was meestal multipele sclerose maar bij dimethylfumaraat ook psoriasis.

Bevindt zich in Achtergrond - 10 februari 2017 | door Annemarie H.G. Muller-Hansma
161718202122