26311

Proactieve voorlichting bij ibuprofen kan beter

Belangrijke adviezen en waarschuwingen bij het gebruik van ibuprofen worden niet altijd gegeven in de apotheek en drogist, blijkt uit onderzoek van masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht. Wel gaven medewerkers van de apotheek in bijna alle gevallen meer informatie dan drogisterijmedewerkers.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 december 2021 | door Daphne Philbert, Ellen Koster en Marcel Bouvy

Afbouwen van medicatie bij reuma kan succesvol zijn

Na halveren van de dosering of stoppen met anti-reumatica bij reumatoïde artritis in een stabiele remissie blijft de helft van de patiënten in remissie. De meeste patiënten die een terugval krijgen, komen opnieuw in remissie na herstarten van de anti-reumatische behandeling.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 december 2021 | door Linda de Graaf

Afbouwen van opioïden kan vaker in de eerste lijn

Elke apotheker heeft patiënten in zijn praktijk die hun chronisch opioïdengebruik moeten afbouwen. De herziene NHG-Standaard Pijn bevat een nieuwe module over afbouwen van opioïden en geeft praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. De apotheker is in dit proces onmisbaar.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 december 2021 | door Eward Melis

Crisisteam voorkomt al anderhalf jaar tekorten aan coronamedicatie

Sinds de coronapandemie werkt een groep ziekenhuisapothekers met een team van adviseurs – het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) – hard om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen. Na de eerste piek is een COVID-crisisvoorraad aangelegd, maar inmiddels raakt ook de voorraad IL6-remmers op. Coördinatie op basis van real time-inzicht geeft houvast om een tekort te voorkomen.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 december 2021 | door Piet de Bekker, Doranne Hilarius, Rob Moss, Joris Uges en Christian Vader

Online tool helpt beter te beslissen over ingreep bij buikpijn en galstenen

Jaarlijks komen er meer dan 30.000 patiënten met buikpijn en galstenen op de polikliniek van het ziekenhuis. Na een galblaasoperatie is maar 60% van de patiënten pijnvrij, mogelijk omdat maagzuur, een prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of een andere oorzaak niet wordt onderkend. Nieuw onderzoek heeft geresulteerd in een online tool waarmee de beslissing om patiënten met buikpijn en galstenen te opereren kan worden verbeterd.

Bevindt zich in Achtergrond - 17 december 2021 | door Carmen S.S. Latenstein en Philip R. de Reuver

Toekomstige arts en apotheker bewust maken van belang samenwerken

Door interprofessioneel onderwijs wil het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) studenten farmacie en geneeskunde al vroeg vertrouwd maken met elkaars expertise, zodat ze later in de praktijk beter samenwerken in het belang van de patiënt. Studenten zijn enthousiast. “Zoek altijd toenadering tot elkaar; apothekers en artsen zijn geboren om samen te werken.”

Bevindt zich in Achtergrond - 17 december 2021 | door Frans van den Houdt

Pagina_27_Zelfzorg_factsheet.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_25_111361015_m.jpg

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_23_iStock1147089437.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -

Pagina_18_144421085_m.png

Bevindt zich in Afbeeldingen -
176177178180181182