26254

Tweemaal daags puffen, maar toch benauwd

Kinderen die ondanks het gebruik van astmamedicijnen last blijven houden van ernstige astma-aanvallen, zijn vaker drager van specifieke variaties in hun DNA. Ook is de uitgeademde lucht van kinderen die veel klachten houden anders qua samenstelling.

Bevindt zich in Achtergrond - 2 mei 2014 | door Susanne Vijverberg

‘Laat je leven niet bepalen door COPD’

Bij Berna van der Linden werd zes jaar geleden de diagnose COPD gesteld. Ondanks de verslechterende longfunctie kiest ze heel bewust voor een actief leven. “Na een avond zingen in de band heb ik veel minder last van benauwdheid.”

Bevindt zich in Achtergrond - 2 mei 2014 | door Edwin Bos

Olodaterol (Striverdi Respimat)

Striverdi Respimat is een oplossing voor inhalatie die 2,5 microgram olodaterol (hydrochloride) bevat. Het Zorginstituut Nederland, het voormalige CVZ, heeft het middel beoordeeld voor opname in het GVS.

Bevindt zich in Achtergrond - 2 mei 2014 | door Wil Toenders en Folkert de Groot

Amfotericine B in lipidecomplex

Het Zorginstituut Nederland heeft beoordeeld of amfotericine B in lipidecomplex (Abelcet) valt onder de dekking van de Zorgverzekeringswet.

Bevindt zich in Achtergrond - 2 mei 2014 | door Wil Toenders en Folkert de Groot

De beeldspraak van het geneesmiddel

Geneesmiddelonderzoek is een langdurig en kostbaar traject. Bovendien is het risico op falen groot. Gelukkig zien farmaceutische bedrijven steeds meer het nut en de noodzaak van het uitvoeren van fase 0-onderzoek. Imaging van radioactief gelabelde geneesmiddelen met positronemissietomografie (PET) speelt hierin een steeds grotere rol.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 mei 2014 | door N.H. Hendrikse

Dosering in vingertopeenheden verdringt advies ‘dun smeren’

In de nieuwe NHG-standaard Eczeem komen naast constitutioneel eczeem ook andere vormen van eczeem aan de orde. Nieuw is de dosering met vingertopeenheden. “Dun smeren is uit”, zegt apotheker Ingrid Heijboer-Vinks.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 mei 2014 | door Marc de Leeuw

Genotypering sleutel tot verklaring bijwerkingen

Mevrouw W is 40 jaar wanneer haar huisarts haar vanwege gekneusde ribben diazepam en diclofenac voorschrijft. Na één tablet van beide geneesmiddelen krijgt ze last van hevige bijwerkingen zoals slaperigheid, slappe spieren, droge mond en dyspneu. Dit is niet de eerste keer dat zij heftig reageert op medicatie.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 mei 2014 | door Karin de Jonge en Mike Nettekoven

Nieuwe inzichten verbeteren farmacotherapie bij hartfalen

Voor de behandeling van acuut hartfalen zijn de afgelopen jaren nieuwe geneesmiddelen onderzocht, zoals levosimendan, rolofylline, nesiritide, tolvaptan en serelaxine. Serelaxine, een afgeleide van het zwangerschapshormoon relaxine, is mogelijk de enige betekenisvolle innovatie.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 mei 2014 | door J.R.B.J. Brouwers en G.L. Bartels

Splitter splijt tablet nogal eens in ongelijke helften

Tabletsplitters zijn niet (altijd) betrouwbaar, zo blijkt uit recente studies. Het gebruik leidt tot twee ongelijke helften, dus tot over- en onderdosering. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Commissie Praktijk van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 mei 2014 | door Diana A. van Riet-Nales, Myrthe E. Doeve, Yechiel A. Hekster, Bart J.F. van den Bemt

Tranende ogen door benzalkoniumchloride

Het preferentiebeleid is een bedreiging voor glaucoompatiënten, vindt prof. dr. Hans Lemij, glaucoomspecialist verbonden aan het Oogziekenhuis in Rotterdam. "Dit zal leiden tot een toename van het aantal blinden."

Bevindt zich in Achtergrond - 16 mei 2014 | door DEB422443
132913301331133313341335