Dure geneesmiddelen zetten de betaalbaarheid van de zorg onder druk. Achmea wil het tij keren door samen met negentien ziekenhuizen kortingen te bedingen bij fabrikanten. Manager intramurale farmacie Peter de Braal: “Ziekenhuizen kopen wel gezamenlijk operatiehandschoenen in, maar vreemd genoeg zelden dure geneesmiddelen.”
Binnen de openbare farmacie is nog beperkt ervaring met zelfreflectie en individuele feedback als middel om de persoonlijke ontwikkeling te sturen. Vanaf 1 januari 2015 gaat dit veranderen. Dan wordt toetsing van de eigen competenties een vast onderdeel van de herregistratie-eisen voor openbaar apothekers.
Het in de praktijk testen van het Landelijk Schakel Punt is noodzakelijk om de medicatieveiligheid te kunnen borgen. Dat is de afgelopen maanden gebleken in Friesland, waar Ozis begin november veilig is uitgeschakeld.
Voor pijnstilling bij otitis media acuta is nu ook ibuprofen een optie. Bij deze aandoening is echter geen plek meer voor azitromycine. Dat komt naar voren uit twee herziene huisartsenrichtlijnen over middenoorontsteking: de nhg-standaarden Otitis media acuta (OMA) en Otitis media met effusie (OME).
Apothekers zijn volgens Patiëntenfederatie NPCF onmisbaar omdat zij het overzicht hebben over het geneesmiddelengebruik. Maar directeur Wilna Wind vindt wel dat zij hun professionaliteit beter moeten benutten door zich minder op de winkel te richten. “Geef patiënten het gevoel dat ze bij een zorgverlener zijn en niet bij het Kruidvat.”
Apothekers Sonja Keizers en Paul Lebbink zijn getrouwd en bouwden ieder een eigen apotheek op tot een begrip in de regio. Zij ging praten met de patiënt en hij specialiseerde zich in bereidingen en palliatieve zorg. Een gesprek over eigen keuzes maken, mediaoptredens en trouwen met je stagiaire.
Een behandelrelatie opbouwen met een patiënt in de huisartsenpraktijk is een nieuwe ervaring voor een apotheker. Apotheker-farmacotherapeut Tense Maats vertelt over de intensieve samenwerking met artsen en haar contacten met patiënten. “De medicatie wijzigen in overleg met de patiënt voelt als een grote verantwoordelijkheid.”
Middelen voor hepatitis C, voor tuberculose en voor inflammatoire darmziekten. Die vormen de Top 3 Geneesmiddelen 2014, die hoogleraar Ton de Boer opstelde op verzoek van het Pharmaceutisch Weekblad. Vooruitkijkend zegt hij dat apothekers zich moeten voorbereiden op complexere farmacotherapie.
Als Organon begon het farmaceutisch bedrijf MSD Oss met oestrogeen en insuline dat uit slachtafval werd gehaald. Nog steeds is het bedrijf in Oss toonaangevend op het gebied van middelen die de vruchtbaarheid van vrouwen reguleren, zoals Implanon en Pregnyl.
Misschien heeft farmabedrijf MSD in Oss wel spijt dat het in 2012 besloot zijn research af te stoten. Naast het gebouw bloeien nu farmaceutische start-ups. Vorige maand startte op dit Pivot Park het 38ste bedrijf. Waar zijn vier van deze veelbelovende ondernemingen mee bezig?