26254

Opleiding assistent: focus op farmaceutische patiëntenzorg

Met het oog op de uitdagingen die de farmaceutische zorg wacht, verandert in 2016 de driejarige mbo-opleiding tot apothekersassistent. Zo wordt vanaf augustus van dat jaar het nieuwe kwalificatiedossier van kracht. De wijzigingen betreffen niet alleen de openbare, maar ook de ziekenhuis- en bereidingsfarmacie.

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Marnix Westein

Apotheekvergunning huisarts: afstandscriteria zijn bepalend

Apothekers doen er goed aan op te letten wanneer een nieuwe apotheekvergunning wordt verleend aan een huisarts in hun omgeving. Ook wanneer die vergunning een voortzetting lijkt te zijn van de bestaande situatie. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Bart-Jan Walraven

Privacy: patiënt bepaalt, apotheker aansprakelijk

De Wet cliëntenrechten, opvolger van het verworpen wetsvoorstel Elektronisch patiëntendossier (EPD), stelt hoge eisen aan het beheer en de bescherming van medische gegevens. Wat betekenen de nieuwe privacyregels voor apothekers?

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Philip Coté

Zorgverzekeraar vergroot grip op weekterhandstelling

Zorgverzekeraars willen de groei van weekterhandstellingen remmen. Apothekers moeten aansturen op tweewekelijkse leveringen. Over deze bezuiniging, prestaties en tarieven onderhandelen apothekers en zorgverzekeraars sinds enkele weken. Wie behartigen de belangen van de apothekers in dit contracteerproces?

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Edwin Bos

C. Baggerman on Zorgverzekeraar vergroot grip op weekterhandstelling

Grip op weekrollen – penny wise of pound foolish? In het PW van 28 november jl. lazen wij een pleidooi om als apothekers aan te [...]

Bevindt zich in Achtergrond - 7 december 2014

DOAC’s steeds vaker ingezet bij trombose

Vergroting van de public awareness voor symptomen van trombose voorkomt onnodige sterfgevallen, stelt hoogleraar inwendige geneeskunde Saskia Middeldorp. Bij de behandeling nemen DOAC’s een steeds grotere plaats in.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 december 2014 | door Marc de Leeuw

De Haarlemmerolie van de 21ste eeuw

Statines hebben behalve de bekende cardiovasculaire werking ook zogeheten pleiotrope effecten, zoals vermindering van systemische inflammatie. Daardoor verlagen ze mogelijk het risico op reumatoïde artritis, pancreatitis en veneuze trombo-embolie. Daartegenover staat een reeks negatieve effecten zoals myopathie.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 december 2014 | door Marc de Leeuw

Polypil hoogrisicopatiënt komt steeds dichterbij

Het lijkt erop dat een polypil voor hoogrisicopatiënten binnen enkele jaren op de markt komt. De eenvoudige inname vergroot de kans op therapietrouw, bovendien leidde gebruik van de polypil bij hoogrisicopatiënten tot een gemiddeld ongeveer 10% lager berekend risico op hart- en vaatziekten.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 december 2014 | door Melvin Lafeber

Protrombinecomplex: vaste, lage dosering heeft voordelen

Een vaste dosering protrombinecomplex bij de behandeling van bloedingen door vitamine K-antagonisten is net zo effectief als de geregistreerde variabele dosering. Daarnaast is een vaste, veelal lagere dosering goedkoper en kan deze sneller worden toegediend. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Nakisa Khorsand.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 december 2014 | door Nakisa Khorsand

Advies: stop enoxaparine

Na een knieoperatie wordt een patiënt ingesteld op acenocoumarol en krijgt enoxaparine. Een week later ontstaat een hematoom dat leidt tot een opname. Op advies van de apotheker stopt de arts enoxaparine.

Bevindt zich in Achtergrond - 5 december 2014 | door Kelly Mentink
132513261327132913301331