26254

Medicatie-incidenten: soms zeer complex, vaak leerzaam

Om het aantal meldingen van medicatie-incidenten en de kwaliteit ervan te verhogen is een veilige meldcultuur nodig. In elke apotheek zou een verantwoordelijke aanwezig moeten zijn voor het melden van de incidenten. Dat adviseert Ka-Chun Cheung in zijn proefschrift over de Centrale Medicatie-incidenten Registratie.

Bevindt zich in Achtergrond - 9 april 2015 | door Ka-Chun Cheung

‘Onacceptabel als eigen risico verder omhoog zou gaan’

Zorgverzekeraar DSW schat dat 3 à 4% van de mensen niet de juiste zorg krijgt vanwege het eigen risico, zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen. Dat weerhoudt patiënten ervan naar de apotheker te gaan om hun medicijnen te halen. Ook gaan ze niet naar het ziekenhuis voor noodzakelijke zorg. “Het eigen risico is voor hen te hoog.”

Bevindt zich in Achtergrond - 14 november 2014 | door Frits Baltesen

Beter goed dan lang leven

Een eenzame heer op leeftijd heeft veel last van opvliegers waardoor hij zijn sublinguale nitraat, dat deze bijwerking verergert, niet inneemt. Met alle risico’s van dien. De boosdoener blijkt amlodipine, dat dus wordt gestopt.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 november 2014 | door Anne Leendertse en Mike Nettekoven

Hypotensie na start van SGLT-2-remmer

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontving één melding van hypotensie en één melding van acute nierinsufficiëntie bij het gebruik van de SGLT-2-remmer dapagliflozine. Mogelijk speelden hierbij interacties met andere medicatie een rol.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 november 2014 | door Linda Härmark, Loek de Jong en Roya Atiqi

Vinger aan de pols bij nieuwe antidiabetica

De steeds groter wordende diabetespopulatie heeft ertoe geleid dat fabrikanten inmiddels een uitgebreid arsenaal aan nieuwe antidiabetica in de markt hebben gezet. Een overzicht van deze medicatie.

Bevindt zich in Achtergrond - 14 november 2014 | door Marloes Dankers, Paul Geels, Ruud Coolen van Brakel

‘MFB’s basis van betere farmaceutische zorg’

Samen met apothekers wil Achmea werken aan betere farmaceutische zorg, met als basis de medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s). Manager farmacie Roland Eising over medicatiebeoordelingen, het eerste-uitgiftegesprek en de noodzaak van meer differentiatie in de contracten.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 november 2014 | door Edwin Bos

Snellere overdracht van medicatie dankzij opt-in

Apothekers en huisartsen in Zuidwest-Friesland hebben de protocollen voor medicatieoverdracht herschreven voor de elektronische uitwisseling via het Landelijk Schakel Punt. Alle zorgverleners in de keten besparen tijd bij de overdracht als de patiënt toestemming heeft gegeven.

Bevindt zich in Achtergrond - 21 november 2014 | door Joris Arts, Esther Bijma, Gert Koelewijn, Reinout Poortman, Renée Weltevreden en Margriet Sijtema-van der Kooij

Risico’s geneesmiddelen bij lactatie opnieuw ingedeeld

De herziene uitgave Geneesmiddelen, Zwangerschap en Borstvoeding hanteert een nieuwe indeling voor de veiligheid van geneesmiddelen bij lactatie. Van ‘meest veilig’, ‘waarschijnlijk veilig’, ‘risico onbekend’, ‘mogelijk risico’ tot ‘risico, stoppen’.

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Anneke Passier, Benedikte Cuppers, Corine Colijn, Sander Borgsteede

‘Bereiden is wezenlijk’

Harry Stulemeijer heeft zichzelf kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de KNMP. Hij vindt dat een apotheker niet is opgeleid als zorgverlener. De apotheker moet terug naar zijn rol als bereider.

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Frits Baltesen

‘Ik wil samenwerken, verbinden’

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de KNMP zijn begonnen. De kandidatencommissie heeft Gerben Klein Nulent voorgedragen. Hij benadrukt dat apothekers hun rol in de wijk moeten pakken.

Bevindt zich in Achtergrond - 28 november 2014 | door Frits Baltesen
132413251326132813291330